Kiril Manchevski

Кирил Манчевски (Броштица, Дебарско, 8 ноември 1935 - 8 август 1974) бил еден од великаните на градската, лирска народна песна.

Неговиот музички талент е откриен во 1950-тите години. Оттогаш тој стана и сценски презентатор на народната песна, во и надвор од Македонија. Заедно со разните македонски фолклорни ансамбли тој имаше можност да ја отвори својата "лирска душа" и на светската јавност, која е љубител на македонските музички бисери. Најчесто настапувал како солист, но и во дует. Неговиот репертоар ги вклучувал најубавите бисери на македонската староградска музика.

The table below lists songs that feature recordings made by Кирил Манчевски. Click on a song name to see the lyrics and more info, or click on a download link to play the corresponding audio sample.

# Song title Audio samples
1 Абер дојде Донке download
2 Абер ми дојде од мојто либе download
3 Ајде дар ми везле моми download
4 Ајде слушај, слушај калеш бре Анѓо download
5 Ајде сонце зајде download
6 Аман седнала ми бре Јана download
7 Бог да убиет дебрани download
8 Брале, брале, се собрале download
9 Брале, брале, се собрале download
10 Буките развиваат браќа download
11 Гена ми појде на чешма download
12 Девојче тенко високо download
13 Ерген сум одил, преодил download
14 Жална мајка download
15 Запеј песна Македонко download
16 Излези Видо мори, чудо да видиш download
17 Излези Видо мори, чудо да видиш download
18 Изникнало криво крувче медено download
19 Јаничари одат, мамо download
20 Јано мори, Јано леле, севдалино download
21 Јано мори, Јано леле, севдалино download
22 Калеш Дончо download
23 Каранфил невесто мори download
24 Кирајџиче, јабанџиче download
25 Кога си тргнав во туѓина download
26 Ленче бре душо download
27 Лино моме Лино download
28 Македонско девојче download
29 Меани, пусти меани download
30 Мила мајко мојто либе download
31 Мирјано моме Мирјано download
32 Мојта свадба без песна ќе биде download
33 Не седи Расим распашан download
34 Недо ле, арна девојко download
35 Ој Вардаре македонски download
36 Ој зелено, Зеленико download
37 Ој ти момче охриѓанче download
38 Ојде дедо во градина download
39 Подигни си мило либе бело крпе download
40 Подигни си, бре невесте дулачето download
41 Проштевај мајко download
42 Решив да си се оженам download
43 Синоќа дојдов од гурбет download
44 Сношти те пратив на вода ќерко download
45 Спремај ми, спремај либе коња дорија download
46 Стани запали Тинке борина download
47 Тинка иди од Битола download
48 Тргна ми Ленка download
49 Тргнало ми лудо младо download
50 Три години јас те чекам download
51 Што се срамиш калеш Кирчо download