Cheda Markovikj

Чедомир „Чеда“ Марковиќ е српски пејач на изворна и народна музика. Роден е на 21 септември 1949 година во селото Жбевац близу Бујановац. Кариерата ја започна во Радио Скопје, снимајќи песни од Врање. Тој го сними првиот запис „Јелена, jубави“ во 1974 година. Долги години е солист на Радио Белград. Чеда е познат како изведувач на изворни песни, претежно од Врање.

The table below lists songs that feature recordings made by Чеда Марковиќ. Click on a song name to see the lyrics and more info, or click on a download link to play the corresponding audio sample.

# Song title Audio samples
1 Ако умрам ил' загинам download
2 Кога си тргнав во туѓина download