Песна за Ѓорѓи Сугаре

Ајде пак се слуша од Мариово
плач од народот:
- Каде си Ѓорѓи сега да дојдеш,
да нè куртулиш од тие турски,
турски аскери, од јаничари?

Ајде ми извикна Ѓорѓи Сугаре,
ем одговори:
- Сега за скоро јас ќе пристигнам,
да ве куртулам,
со мојта чета верни комити,
сè одбор јунаци!

Ај бог да го бие клетиот шпиун
Петре Лигушот,
што го предаде славниот војвода
Ѓорѓи Сугарев.
Бојот започна над Паралово,
кај манастирот.

Ајде ми изгина целата дружина
в' борба нерамна,
тогај извади наган револвер
Ѓорѓи Сугаре,
самиот крвта си ја пролеа,
за Македонија.

If you happen to have audio recording with a different version of the same song, please send it to me via email and I will gladly add it to this list. Thank you!

Download MP3

Quality: up to 40kbps.

  1. Билјан Стојаноски - Песна за Ѓорѓи Сугаре

Performers

See more songs featuring audio samples by:

  1. Билјан Стојаноски