Песна за солунските атентатори

Запеј Солуне, запеј, засвири,
со сета тага и болка.
Да се чуе надалеку,
надалеку во мила Македонија.
Младост не жалеа, живот си дадоа,
за наша мила Македонија.

Сите беа млади: Орце, Шатев, Кирков, Мечев, Трчков, Пингов. Нежни цветови во градина, од роса неоросани, на сонце ненасмеани. Младост не жалеа, живот дадоа, но ниеден невин живот не зедоа. Се жртвуваа за Македонија.

Бомби трештеа, банката се тресеше,
поштата гореше, Гвадалкивир тонеше.
Прозбори Македонија, прозбори многу гласно,
прозбори со смртта на гемиџиите.
Младост не жалеа, живот си дадоа,
за наша мила Македонија.

Слушнете народи, чујте сите
од исток, запад, север и југ:
ваму има луѓе желни за слобода,
живот даваат за мајка Македонија.
Младост не жалеа, живот си дадоа,
за наша мила Македонија.

If you happen to have audio recording with a different version of the same song, please send it to me via email and I will gladly add it to this list. Thank you!

Download MP3

Quality: up to 40kbps.

  1. Кирил Мицкоски - Песна за солунските атентатори

Performers

See more songs featuring audio samples by:

  1. Кирил Мицкоски