Кочани, мој роден крај

Кочани, Кочани, роден крај,
убав си ми, убав си, како рај.
Кочани, Кочани, гратче мило,
не си тажно како што било.

Нема више воденички песни,
нит' калдрма, нит' сокаци тесни,
нема више кал до колена,
нема више самар на рамена.

Кочани, Кочани, роден крај,
убав си ми, убав си, како рај.
Кочани, Кочани, гратче мило,
не си тажно како што било.

Фабриките високи, модерни,
улиците долги, ем големи,
парковите широки, зелени,
ѓул трендафил куќички шарени.
Кочанското поле вода пие,
езерото Гратче што му лие.

Кочани, Кочани, роден крај,
убав си ми, убав си, како рај.
Кочани, Кочани, гратче мило,
не си тажно како што било.

Спомен домот што на врвот стои,
изграден од борците херои,
горда биди наша мајко мила,
синовите што си ги родила.
Љупчо Сантов, Раде Кратовчето,
животот го даде за знамето.

Кочани, Кочани, роден крај,
убав си ми, убав си, како рај.
Кочани, Кочани, гратче мило,
не си тажно како што било.
Забелешка: Љупчо Сантов и Раде Кратовче биле партизани кои при вооружена престрелка се убиени од фашистичката бугарска полиција во селото Главовица, на 23 март 1944 година.

If you happen to have audio recording with a different version of the same song, please send it to me via email and I will gladly add it to this list. Thank you!

Download MP3

Quality: up to 40kbps.

  1. Есма Реџепова - Кочани, мој роден крај

Performers

See more songs featuring audio samples by:

  1. Есма Реџепова