Брале ми се, се собрале

Брале ми се, се собрале,
седнати одбор Македонци,
Право ми тргаат Кожуф Планина,
Кожуф Планина, в' темни пештери.

Дур' ми стигнале, легнале,
дур' ми легнале, заспале,
сон ми сонува Габерот,
Габерот, Димче даскалот.

Црно ми го куче изело,
во левана страна, срцето,
во деснана нога, колено.
- Мајко, јаска ќе си умрам
за наш'та Македонија.
Забелешка: Во чест на Димитар „Димката“ Ангелов - Габерот (1916 - 1943), македонски комунист и партизан од Тиквешијата, убиен од заседа од бугарскиот фашистички окупатор.

If you happen to have audio recording with a different version of the same song, please send it to me via email and I will gladly add it to this list. Thank you!

Download MP3

Quality: up to 40kbps.

  1. Непознат изведувач - Брале ми се, се собрале

Performers

See more songs featuring audio samples by:

  1. Непознат изведувач