Стани, стани, другар Алексовски

- Стани, стани, другар Алексовски,
стани, стани, стани, Васил Алексовски.
Да видиш, да видиш твои другари,
твоите другари по планини оде.

По планини оде, по планини,
Васил да намере, а Васил го нема.
Васил го убие, го убие,
Васил го убие проклети фашисти,

Стани, стани, другар Алексовски,
стани, стани, стани, Васил Алексовски.
- Не можа да стана, за да стана,
не можа да стана, куршум ме прениза.
Забелешка: Во чест на Васил Алексовски (1912, Дреновени - 1944, Черешница) — македонски револуционер од Егејска Македонија, сопартиец со Ташко Караџа и Лазо Трповски. Предаден од „Охрана“, националистичката фашистичка бугарска организација од Егејска Македонија, бил начекан во заседа и убиен од Тома Сетомски, водач на чета од Охрана, кој по неколку месеци е убиен од партизаните додека бегал со германските фашисти.

If you happen to have audio recording with a different version of the same song, please send it to me via email and I will gladly add it to this list. Thank you!

Download MP3

Quality: up to 40kbps.

  1. Непознат изведувач - Стани, стани, другар Алексовски

Performers

See more songs featuring audio samples by:

  1. Непознат изведувач