Macedonian Folk Songs Македонски народни песни

За Крушевската Република

Многу крвја, многу солзи
земја натопија
многу лисја гора смени
машка снага испи,
но по таа борба тешка
слобода ни блесна.

Во 1903-тата година
се создаде Република
во славно Крушево,
Македонска република
прва на Балканот.

Претседател прв ни беше
тој Никола Карев
со Македонски Војводи
сите Илинденци,
Даме Груев, Питу Гули
и Јане Сандански.

За слобода загинаа
славните војводи
на Македонците они
завет оставија,
да се борат за слобода
за Македонија.

If you happen to have audio recording with a different version of the same song, please send it to me via email and I will gladly add it to this list. Thank you!

Download MP3

Quality: up to 40kbps.

  1. Александар Сариевски - За Крушевската Република
  2. Македонски мерак - За Крушевската Република

Performers

See more songs featuring audio samples by:

  1. Александар Сариевски
  2. Македонски мерак