Болен лежи млад Стојан

Болен лежи млад Стојан
болен лежи и ќе умре
над глава му младата невеста
с' машко дете на раце
солзи рони, солзите капат
по Стојаново лице.

Стојан се подразбуди
и тихо ѝ прозбори:
- Ој, Невено ти млада невесто
што ми лади лицево
дали силна роса подроснува
или силни дождови?

А Невена му вели:
- Стојане бре, мили стопане
ниту ситна роса подроснува
нити силни дождови.
Моите солзи по лице ти капат
од селански неправдини.

Синоќа кај чешмичето
селани се збираа
збор зборвеја кога ти ќе умреш
дете да ми задават
мене ќе ме земат, далеку однесат
за пари ме продадат.

If you happen to have audio recording with a different version of the same song, please send it to me via email and I will gladly add it to this list. Thank you!

Download MP3

Quality: up to 40kbps.

 1. Виолета Митева - Болен лежи млад Стојан
 2. Чардаш - Болен лежи млад Стојан
 3. Славе Велјановски - Болен лежи млад Стојан
 4. Огнени момчиња - Болен лежи млад Стојан
 5. Ориент - Болен лежи млад Стојан
 6. Васка Илиева, Никола Бадев - Болен лежи млад Стојан
 7. Васка Илиева, Никола Бадев - Болен лежи млад Стојан
 8. Васка Илиева, Никола Бадев - Болен лежи млад Стојан

Performers

See more songs featuring audio samples by:

 1. Виолета Митева
 2. Чардаш
 3. Славе Велјановски
 4. Огнени момчиња
 5. Ориент
 6. Васка Илиева
 7. Никола Бадев