А бре војниче, младо војниче

А бре војниче, младо војниче,
што си војниче толку умислено?
Дали војниче раница тежи,
или војниче пушката тежи?

- Ниту ми џанам раница тежи
ниту ми џанам пушката тежи.

Синоќ поминав крај наш'те порти,
мојата мајка низ двор одеше,
низ двор одеше, сoлзи ронеше,
с'лзи ронеше, прсти кршеше.

А мојот татко в меана оди,
в меана оди, рујно вино пие,
в меана оди, рујно вино пие,
дома не иде, џанам да спие.
I do not have a recording of this song. Do you? Help this collection by sending it to [email protected]. Thanks!