Болна паднала Родна Фалкова

Болна паднала
Родна Фалкова.
Болна паднала
Родна Фалкова.

Над глава ѝ седи
нејзина стара мајка.
Над глава ѝ седи
нејзина стара мајка.

- Стани ми Родне
стројници дојдоја.
- Стани ми Родне
стројници дојдоа.

Стројници дојдоа
стројници скопјани.
Стројници дојдоа
стројници скопјани.

Кога не ми се
од Пешо Грозданов.
Од Пешо Грозданов
од Кавадарци.

Пешо ми купил
свилен фустан.
И тој ми рече
долго ќе те сакам.