Величко, скопски војвода

Величко, скопски војвода
ноќеска гора оставил,
решил при мајка да оди,
силна го тага фанала.

Куќа сум мајко отворил,
у тие горски пештери,
а од тебе кријам одамна,
у тија борби крвави.

Проштевај мајко, не жалај,
збогум за навек од мене.
Не можам, мајко комитска,
в' ропство да трпам крваво,
ни да го гледам народот
како се сруши на нозе.

Когај да влезе наближил,
у тоа село Црешево,
наеднаш пушки згрмеа
од сите страни на него.

Извади бомби од појас,
разигра срце јуначко
кога ми леле пукнаа
цела се земја потресе.

Проштевај мајко, не жалај,
збогум за навек од мене.
Не можам, мајко комитска,
в' ропство да трпам крваво,
ни да го гледам народот
како се сруши на нозе.
Забелешка: Во спомен на Величко Велјанов - Чичето.

If you happen to have audio recording with a different version of the same song, please send it to me via email and I will gladly add it to this list. Thank you!

Download MP3

Quality: up to 40kbps.

  1. Сирма - Величко, скопски војвода

Performers

See more songs featuring audio samples by:

  1. Сирма