Ленка

Откако Ленка остави
кошула тенка ленена,
кошула тенка ленена,
на разбој недовезена
и на наломи отиде
тутун да реди в' монопол,
лицето ѝ се измени,
веѓи ѝ паднаа надолу
и усни свија кораво.

Не беше Ленка родена
за тија пусти тутуни,
тутуни - жолти отрови
за гради - китки розови.

Прва година помина,
грутка в' срцето ѝ легна,
втора година намина,
болест ја в' гради искина.
Трета година, земјата
на Ленка покри снагата.

И ноќе кога месечко
гроб ѝ со свила виеше,
ветeрчок тихо над неа
дробна ѝ тага рееше:
"Зошто ми, зошто остана
кошула недоткаена,
кошула беше даровна?"

If you happen to have audio recording with a different version of the same song, please send it to me via email and I will gladly add it to this list. Thank you!

Download MP3

Quality: up to 40kbps.

  1. Зафир Хаџиманов - Ленка

Performers

See more songs featuring audio samples by:

  1. Зафир Хаџиманов