Катерино моме

- Катерино моме, Катерино,
зошто си толку, моме, убава,
зошто си толку, моме, гиздава?
Каква си трева, моме, газила,
каква си вода, моме, пиела,
каква те мајка, моме, родила,
па штом си толку, моме, убава?

- Јас сум по мајка, либе, од Пирина,
јас сум по татко, либе, од Егеја,
раснела, мило либе, крај Вардара,
затоа сум си, либе, убава.
Затоа сум си, либе, убава,
Затоа сум си, либе, гиздава.
Забелешка: Песната има повеќе верзии кои гравитираат околу истата тема: родена/растена во (Пирин) планина, убава дека сум Македонка, или: Пиринска вода, либе, сум пила, пиринска трева, либе, газила.

If you happen to have audio recording with a different version of the same song, please send it to me via email and I will gladly add it to this list. Thank you!

Download MP3

Quality: up to 40kbps.

 1. Ирена Спасовска - Катерино моме
 2. Ленче Кукиќ - Катерино моме
 3. Благица Павловска - Катерино моме
 4. Елена Наумова - Катерино моме
 5. Серенада - Катерино моме
 6. Цане Николовски - Катерино моме
 7. Селект Бенд - Катерино моме
 8. Десислава Добрева - Катерино моме
 9. Ансамбл Пирин - Катерино моме
 10. Татиана Сарбинска - Катерино моме
 11. Џамбо Агушеви Оркестар - Катерино моме
 12. Цане Петров - Катерино моме
 13. Nixar - Катерино моме

Performers

See more songs featuring audio samples by:

 1. Ирена Спасовска
 2. Ленче Кукиќ
 3. Благица Павловска
 4. Елена Наумова
 5. Серенада
 6. Цане Николовски
 7. Селект Бенд
 8. Десислава Добрева
 9. Ансамбл Пирин
 10. Татиана Сарбинска
 11. Џамбо Агушеви Оркестар
 12. Цане Петров
 13. Nixar