Songs with Turkish translations

Macedonian folk songs

The table below lists songs published on Pesna.org.

# Title Audio samples Popularity Rating Added on
1 Штом тебе те видов јас се заљубив 4 3,972 4.67 29.07.2022
2 Земи оган запали ме 1 3,382 3.71 14.02.2021
3 Деветсто и осма година 1 6,257 4.76 15.06.2017
4 Ој ти момче охриѓанче 16 19,986 4.14 07.10.2016
5 Свадба голема 2 36,789 4.65 13.12.2014
6 Машала 1 21,254 4.32 04.01.2014
7 Жировницо пуста останала 2 25,904 4.45 31.01.2013
8 Павле ми пие 9 22,973 4.61 13.12.2012
9 Лихнида кајче веслаше 5 46,153 4.32 03.07.2012
10 Една мисла имаме 2 19,781 4.58 31.03.2012
11 Синоќа дојдов од гурбет 3 9,213 4.59 07.09.2011
12 Мајсторе, мајсторе 7 19,020 4.77 29.06.2011
13 Многу мерак имам бабо 4 27,029 4.57 04.03.2011
14 Отвори ми бело Ленче 10 32,619 4.22 26.04.2010
15 Голема свадба во село 2 14,398 3.89 19.04.2010
16 Жал за Деспина 5 49,294 4.70 26.03.2010
17 Бело лице љубам јас 9 31,313 4.51 02.11.2009
18 Благуно дејче мори пожаранче 6 21,085 4.85 02.11.2009
19 Битола, мој роден крај 13 33,391 4.30 02.11.2009
20 Чифте, чифте пајтонлари 5 38,796 4.55 29.10.2009
21 Едно малој моме 5 17,696 4.53 29.10.2009
22 Фато мори душманке 6 23,846 4.42 29.10.2009
23 Јовано, Јованке 41 77,278 4.29 29.10.2009
24 Море сокол пие вода на Вардарот 27 42,441 4.73 29.10.2009
25 Огин го гори Брезово 9 16,140 4.62 29.10.2009
26 Охрид, Охрид убав мил 2 21,339 4.18 29.10.2009
27 Се навали Шар Планина 7 21,548 4.34 29.10.2009
28 Зошто си ме мајко родила 5 19,322 4.40 28.10.2009
29 Го фанале едно моме 4 13,557 4.62 28.10.2009
30 Слушам кај шумат шумите 7 49,458 4.45 28.10.2009
31 И ние сме деца на Македонија 7 63,227 4.55 28.10.2009
32 Сторил ниет зајко, зајко кокорајко 8 63,184 4.16 28.10.2009
33 Сестра моли брата за вечера 6 21,514 4.52 28.10.2009
34 Зајди, зајди јасно сонце 16 43,265 4.48 28.10.2009
35 Ајде дали знаеш, паметиш Милице 17 29,166 4.53 28.10.2009
36 Земјо Македонска 9 71,199 4.43 27.10.2009
37 Македонско девојче 15 55,603 4.23 27.10.2009
38 Не си го продавај Кољо чифликот 14 24,652 4.37 27.10.2009
39 Стани моме да заиграш 11 33,480 4.38 27.10.2009
40 Учи ме мајко, карај ме 14 61,585 4.31 27.10.2009
41 Ако умрам ил' загинам 8 30,765 4.61 27.10.2009
42 Излези Видо мори, чудо да видиш 6 15,008 4.21 12.10.2009
43 Море абер дојде Ајше 4 14,635 4.87 12.10.2009
44 Бегала ми е Благуна 2 10,182 4.67 12.10.2009
45 На срце ми лежи мила мамо 9 19,743 4.57 29.09.2009
46 Ој девојче, бело и црвено 6 16,653 4.80 29.09.2009
47 По друм одам мајче 14 50,328 4.28 16.09.2009
48 Со маки сум се родила 21 38,352 4.83 16.09.2009
49 Што имала к'смет Стамена 17 28,654 4.66 16.09.2009
50 Во Струмица на улица 5 30,993 4.59 16.09.2009
51 Врана коња јавам јас 7 32,332 4.41 19.08.2009
52 Доста време ерген одев 2 31,955 4.51 19.08.2009
53 Туѓината пуста да остане 8 32,255 4.52 09.06.2009
54 Назад Калино моме 11 64,796 4.51 22.05.2009
55 Голем мерак имам мамо 1 17,256 4.47 22.04.2009