Songs with German translations

Macedonian folk songs

The table below lists songs published on Pesna.org.

# Title Audio samples Popularity Rating Added on
1 Тељал личи катил Ѓорѓи 1 908 4.60 05.07.2023
2 Лична Фатима 2 2,418 4.50 22.05.2020
3 Вие се оро македонско 3 3,475 4.21 03.11.2019
4 Кочани, мој роден крај 1 3,208 4.44 16.08.2019
5 Садило моме 1 3,500 4.29 15.04.2018
6 Море Максим има лоша жена 3 3,506 4.57 07.04.2018
7 Кинисало малој моме 1 4,815 4.09 20.05.2017
8 Димна јуда град градила 2 9,523 4.53 05.09.2016
9 Ерген сум одил, преодил 1 4,282 4.54 12.06.2016
10 Темна е магла паднала 1 4,945 4.00 10.09.2015
11 Дуне мори, малој моме 2 5,022 3.67 09.05.2015
12 Лено ле, Лено 1 5,374 4.57 09.05.2015
13 Станала рано Босилка 4 5,579 3.50 24.04.2015
14 Свадба голема 2 38,218 4.66 13.12.2014
15 Седнал ми Џемо 6 6,946 3.56 04.10.2014
16 Не седи Расим распашан 1 5,199 4.83 03.10.2014
17 Буките развиваат браќа 1 6,124 4.56 03.10.2014
18 Ој зелено, Зеленико 4 5,650 4.20 03.10.2014
19 Решив да си се оженам 1 4,320 4.67 03.10.2014
20 Недо ле, арна девојко 3 5,878 4.67 23.09.2014
21 Девојче тенко високо 1 6,936 4.78 23.09.2014
22 Слушни ме мајко стара 1 23,519 4.48 23.02.2014
23 Невеста жито требеше 1 6,622 4.27 30.01.2014
24 Машала 1 21,680 4.32 04.01.2014
25 Стари баби 1 7,826 4.15 04.01.2014
26 Сношти те Маре сонував 1 5,689 4.00 25.11.2013
27 Во Крушево оган гори 4 9,702 4.35 23.11.2013
28 Брале, брале, се собрале 5 6,607 4.72 11.11.2013
29 Димитријо, сине Митре 3 24,643 4.22 07.10.2013
30 Белите манастири 1 9,014 4.20 16.08.2013
31 Стојне ле, Стојне невесто 3 7,207 4.42 05.08.2013
32 Запри, запри виолино 2 12,350 4.73 02.06.2013
33 Мојта свадба без песна ќе биде 2 7,166 4.50 23.04.2013
34 Кирјана вино продава 3 32,806 4.20 11.01.2013
35 Изникнало криво крувче медено 4 13,797 4.45 22.12.2012
36 Твојте очи Лено мори 13 51,076 4.53 22.12.2012
37 Што не спиеш, лично либе 1 6,677 4.50 18.12.2012
38 Павле ми пие 9 23,408 4.60 13.12.2012
39 Есен дојде, војници одат 1 11,253 4.13 25.10.2012
40 На сред село чешма шарена 6 23,431 4.36 15.10.2012
41 Китен ми, китен девере 1 8,294 3.67 02.10.2012
42 Играле баби по месечина 1 7,040 4.41 02.08.2012
43 Невесто црвен трендафил 4 9,216 4.36 01.08.2012
44 Народ се собрал 1 8,191 4.09 24.06.2012
45 Решил чичо да се жени 2 7,510 4.40 06.06.2012
46 Две девојки 1 7,398 4.27 31.03.2012
47 Бисер балкански 5 81,939 3.84 31.03.2012
48 Петро ле, пиле шарено 7 9,267 4.18 24.02.2012
49 Гујго ле, јуначе 3 6,829 4.25 20.02.2012
50 Стојне, млада меанџико 1 5,837 4.62 20.02.2012
51 Чапкан Димчо 1 7,169 4.57 18.02.2012
52 Водарка 1 15,028 4.11 27.01.2012
53 Додек је мома при мајка 3 8,332 4.64 16.01.2012
54 Две ми друшки 1 7,087 4.14 18.12.2011
55 Поле широко 2 7,814 4.41 06.12.2011
56 Невено мори, Невено 1 10,185 4.41 02.12.2011
57 Огреала месечина шеќерна 2 6,438 4.54 30.11.2011
58 Разболел ми се левенди Ѓуро 3 12,416 4.69 21.11.2011
59 Девојче, девојче 9 10,514 3.94 15.11.2011
60 Што е лудо сон сонило 2 7,315 4.75 09.11.2011
61 Засвирил Стојан 5 11,434 4.58 19.10.2011
62 Се посврши азган Мара 2 7,668 4.31 13.10.2011
63 Синоќа дојдов од гурбет 3 9,310 4.59 07.09.2011
64 Излегол Дејан војвода 2 11,854 4.62 04.09.2011
65 Денеска ми е сабота 2 17,554 4.20 04.09.2011
66 Отидов в село Долнени 1 10,480 4.53 29.08.2011
67 Девојче бело, црвено 2 10,026 4.50 16.08.2011
68 Ори Анче бело и црвено 1 10,007 4.07 16.08.2011
69 Мајсторе, мајсторе 7 19,290 4.77 29.06.2011
70 Куќа имам на Пелистер 3 24,502 4.42 20.04.2011
71 Коце берберот - чалгаџијата 3 17,228 4.16 04.04.2011
72 Жени се Радо 3 14,984 4.33 31.03.2011
73 Легнало Родне 3 10,130 4.75 20.03.2011
74 Многу мерак имам бабо 4 27,477 4.57 04.03.2011
75 Величко, скопски војвода 1 10,918 4.50 21.02.2011
76 Питат ме, мамо, в село момите 1 11,406 3.92 05.09.2010
77 Ќе одам стара мајко 3 12,011 4.20 04.09.2010
78 Имала мајка девет сина 5 28,443 4.52 19.06.2010
79 Сношти те пратив на вода ќерко 5 11,730 4.59 19.05.2010
80 Митра делија коња јахаја 6 11,518 4.17 18.05.2010
81 Отвори ми бело Ленче 10 33,290 4.18 26.04.2010
82 Голема свадба во село 2 14,569 3.93 19.04.2010
83 Кој што ме чуе да пеам 5 15,342 4.49 17.11.2009
84 Мамо кој чука на порти 6 15,124 4.57 02.11.2009
85 Дејгиди луди млади години 9 30,005 4.30 02.11.2009
86 Едно име имаме 6 37,628 4.55 02.11.2009
87 Бело лице љубам јас 9 31,959 4.49 02.11.2009
88 Да ме молат не се женам 4 13,762 4.70 29.10.2009
89 Елено ќерко, Елено 24 33,362 4.40 29.10.2009
90 Ја излези стара мајко 13 31,705 4.44 29.10.2009
91 Јовано, Јованке 41 79,849 4.29 29.10.2009
92 Каранфил невесто мори 3 10,611 4.44 29.10.2009
93 Кажи Јано, кажи душо 8 13,686 4.27 29.10.2009
94 Лажи, лажи Вере 7 18,294 4.50 29.10.2009
95 Море сокол пие вода на Вардарот 27 43,579 4.72 29.10.2009
96 Мост ми ѕидат девет мајстори 8 13,798 4.47 29.10.2009
97 Ој љубов, љубов 4 14,432 4.59 29.10.2009
98 Се навали Шар Планина 7 21,974 4.35 29.10.2009
99 Стани Станке 2 10,118 4.83 29.10.2009
100 Што се чуло нане 4 14,576 4.61 29.10.2009
101 За Фросина 8 21,905 4.68 28.10.2009
102 Црна се чума зададе 13 28,972 4.61 28.10.2009
103 Проклета да е Австралија 3 15,196 4.44 28.10.2009
104 Ај зајди зајди јасно сонце 1 13,140 4.50 28.10.2009
105 Во Јордание 2 46,282 4.42 28.10.2009
106 Сторил ниет зајко, зајко кокорајко 8 64,183 4.16 28.10.2009
107 Ајде сонце зајде 7 19,152 4.61 28.10.2009
108 Сестра моли брата за вечера 6 21,958 4.52 28.10.2009
109 Собрале ми се набрале 4 14,140 4.84 28.10.2009
110 Зајди, зајди јасно сонце 16 44,052 4.42 28.10.2009
111 Јано, Јанке Кумановке 4 14,365 4.33 27.10.2009
112 Македонско девојче 15 58,100 4.21 27.10.2009
113 Не си го продавај Кољо чифликот 14 25,172 4.37 27.10.2009
114 Не плачи мило либе, не жали (Параходот) 15 19,337 4.62 27.10.2009
115 Учи ме мајко, карај ме 14 62,833 4.32 27.10.2009
116 Дафино вино црвено 19 39,693 4.41 27.10.2009
117 Билјана платно белеше 15 36,889 4.37 27.10.2009
118 Ако умрам ил' загинам 8 31,366 4.59 27.10.2009
119 Ајде слушај, слушај калеш бре Анѓо 23 23,828 4.74 27.10.2009
120 Излези Видо мори, чудо да видиш 6 15,205 4.23 12.10.2009
121 Бог да го бие тој Ибраим Оџа 11 19,724 4.48 12.10.2009
122 Море абер дојде Ајше 4 14,875 4.87 12.10.2009
123 Бегала ми е Благуна 2 10,293 4.67 12.10.2009
124 Филка мома моле бога 4 20,803 4.46 06.10.2009
125 Ајде свате дигни чаша 2 21,062 4.45 03.10.2009
126 На срце ми лежи мила мамо 9 20,038 4.57 29.09.2009
127 Ој Вардаре македонски 10 31,758 4.31 29.09.2009
128 Оро се вие крај манастирот 6 15,059 4.79 29.09.2009
129 Сношти сакав да ти дојдам 8 31,419 4.38 16.09.2009
130 Што имала к'смет Стамена 17 29,150 4.66 16.09.2009
131 Што се срамиш калеш Кирчо 2 10,016 4.00 16.09.2009
132 Три години болен лежам 7 16,056 4.71 16.09.2009
133 Три невесте тикве брале 5 28,695 4.26 16.09.2009
134 Зошто ми се срдиш либе 6 16,372 4.19 19.08.2009
135 Болен лежи катил Ѓорѓи 8 14,229 4.70 19.08.2009
136 Абер дојде Донке 5 21,546 4.51 19.08.2009
137 Виена лоза, виена 6 14,011 4.31 19.08.2009
138 Јано мори, Јано леле, севдалино 12 39,480 4.51 19.08.2009
139 Ордан седи на кулата 7 14,318 4.38 19.08.2009
140 Сокол ми лета високо 10 14,465 4.59 13.08.2009
141 Се посврши сербез Донка 5 20,337 4.29 13.08.2009
142 Во ноќта си месечина 1 9,936 4.57 11.06.2009
143 Бог да убиет дебрани 5 15,614 4.59 11.06.2009
144 Ни прела гора, ни ткала 3 12,957 4.63 11.06.2009
145 Седна баба да вечера 2 25,057 4.27 11.06.2009
146 Туѓината пуста да остане 8 32,600 4.52 09.06.2009
147 Аир да не сториш мајко 7 14,511 4.76 09.06.2009
148 Аман седнала ми бре Јана 1 9,103 4.17 08.06.2009
149 Не плачи Лено мори 4 9,923 4.14 08.06.2009
150 Нико, Нико меанџико 5 19,356 4.58 04.06.2009
151 Сон сонила Орданица 4 14,584 4.61 04.06.2009
152 Цвета мома убава 2 11,203 4.46 04.06.2009
153 Назад Калино моме 11 66,231 4.51 22.05.2009
154 Бог да бие, Тино мори 7 15,043 4.39 22.05.2009
155 Заблеало рудо јагне 2 17,266 4.75 22.05.2009
156 Посеала баба 4 14,421 4.60 22.05.2009
157 Ценив се у попа 4 16,440 4.71 22.05.2009
158 Водарки 1 19,136 4.22 22.05.2009
159 Чије е оној моме 2 9,418 4.75 22.05.2009
160 Митра мома поповата 1 10,606 4.24 22.05.2009
161 Море чичо рече (Пајдушко) 6 16,875 4.63 22.05.2009
162 Пуста младост 10 13,859 4.63 20.04.2009
163 Вено, пиле, Вено 2 9,808 4.77 20.04.2009
164 Заљубил Димо три моми 1 10,097 3.83 20.04.2009
165 В село се чешма градеше 1 10,067 3.95 01.04.2009
166 Мори чупи костурчанки 5 20,885 4.53 31.03.2009