Songs with Dutch translations

Macedonian folk songs

The table below lists songs published on Pesna.org.

# Title Audio samples Popularity Rating Added on
1 Ајде пушка пукна у гора зелена 1 1,256 4.50 27.07.2023
2 Собрале ми се набрале нашите лични ергени 1 2,053 4.00 26.07.2020
3 Се наљутил Димчо 1 1,870 3.00 20.06.2020
4 Дали знаеш помниш ли 1 2,907 3.67 22.10.2018
5 Останала жена удовица 1 5,013 3.94 31.07.2014
6 Ој јаворе, ти јаворе 6 6,685 4.39 18.07.2014
7 Твојте очи Лено мори 13 51,132 4.53 22.12.2012
8 Судбо моја 13 19,846 4.56 12.12.2012
9 Ме сакаа двајца тројца 2 6,728 4.55 29.08.2012
10 Бисер балкански 5 82,118 3.85 31.03.2012
11 Гујго ле, јуначе 3 6,840 4.25 20.02.2012
12 Засвирил Стојан 5 11,441 4.58 19.10.2011
13 Мајсторе, мајсторе 7 19,312 4.77 29.06.2011
14 Три години станаа 16 25,805 4.58 18.03.2011
15 Изникна ми бадем дрво 5 9,950 4.06 01.03.2011
16 Ја излези Ѓурѓо 10 96,655 4.49 19.11.2010
17 Отвори ми бело Ленче 10 33,330 4.18 26.04.2010
18 Жал за Деспина 5 49,969 4.66 26.03.2010
19 Ленче бре душо 4 10,993 4.67 17.11.2009
20 Магдо мори Магдалено 3 12,659 4.75 02.11.2009
21 Едно име имаме 6 37,654 4.55 02.11.2009
22 Гена ми појде на чешма 5 10,872 4.46 02.11.2009
23 Јас си го сакам нано 2 9,435 3.95 02.11.2009
24 Бело лице љубам јас 9 32,009 4.51 02.11.2009
25 Битола, мој роден крај 13 34,082 4.31 02.11.2009
26 Чифте, чифте пајтонлари 5 39,216 4.55 29.10.2009
27 Билбил пее во планина 9 20,649 4.83 29.10.2009
28 Јовано, Јованке 41 79,965 4.29 29.10.2009
29 Калеш Дончо 5 13,851 4.70 29.10.2009
30 Ми го затвориле младиот Јорданчо 4 10,553 3.70 29.10.2009
31 Девојче бело, црвено 7 22,825 4.32 29.10.2009
32 Море сокол пие вода на Вардарот 27 43,636 4.72 29.10.2009
33 Саноќ ми билбил пропеа 4 14,232 4.79 29.10.2009
34 Се навали Шар Планина 7 22,004 4.37 29.10.2009
35 Таму ле мајко близу Битола 3 14,409 4.47 29.10.2009
36 Заплакало е Мариово 9 40,356 4.39 28.10.2009
37 Слушам кај шумат шумите 7 50,286 4.44 28.10.2009
38 Сторил ниет зајко, зајко кокорајко 8 64,256 4.16 28.10.2009
39 Кога падна на Пирина 8 38,427 4.49 28.10.2009
40 Зајди, зајди јасно сонце 16 44,105 4.42 28.10.2009
41 1762 лето 7 55,070 4.55 28.10.2009
42 Антице џанам душице 13 16,731 4.59 28.10.2009
43 Земјо Македонска 9 72,541 4.43 27.10.2009
44 Македонско девојче 15 58,242 4.21 27.10.2009
45 Учи ме мајко, карај ме 14 62,898 4.32 27.10.2009
46 Песна за Деспина 7 37,841 4.46 27.10.2009
47 Дафино вино црвено 19 39,724 4.41 27.10.2009
48 Билјана платно белеше 15 36,932 4.37 27.10.2009
49 Море абер дојде Ајше 4 14,891 4.87 12.10.2009
50 Тргнала ми Рума мома 8 11,339 4.10 03.10.2009
51 Три години се љубевме 8 14,843 4.58 03.10.2009
52 В' недела дојде лудо младо 3 9,132 4.43 03.10.2009
53 Прошета се Јовка Кумановка 15 53,410 4.52 01.10.2009
54 На срце ми лежи мила мамо 9 20,080 4.57 29.09.2009
55 Низ корија зелена босо моме шета 10 13,311 4.56 29.09.2009
56 Ојде дедо во градина 2 9,430 4.67 29.09.2009
57 По друм одам мајче 14 51,378 4.30 16.09.2009
58 Подигни си мило либе бело крпе 1 7,820 3.86 16.09.2009
59 Разболе се младо Македонче 10 10,174 4.43 16.09.2009
60 Саноќ ле Надо 3 16,300 4.51 16.09.2009
61 Сите девојчиња 6 16,320 4.57 16.09.2009
62 С' каменички фрлат мамо 8 11,465 4.67 16.09.2009
63 Со маки сум се родила 21 39,130 4.83 16.09.2009
64 Стани запали Тинке борина 1 9,435 4.35 16.09.2009
65 Што ми е мило мамо 5 15,272 4.35 16.09.2009
66 Што се срамиш калеш Кирчо 2 10,023 4.00 16.09.2009
67 Тинка иди од Битола 1 8,639 4.14 16.09.2009
68 Три невесте тикве брале 5 28,718 4.26 16.09.2009
69 Јано мори, Јано леле, севдалино 12 39,514 4.51 19.08.2009
70 Доста време ерген одев 2 32,478 4.35 19.08.2009
71 Ако одам во Битола 7 53,527 4.50 13.08.2009
72 Се собрале комитите 3 20,356 4.38 13.08.2009
73 Дафина платно белеше 2 9,870 4.50 12.08.2009
74 Дали си се наспало 2 7,988 4.29 12.08.2009
75 Филизој моме, Филизо 6 34,844 4.46 11.06.2009
76 Ој Јано, Јано 6 37,984 4.45 11.06.2009
77 Туѓината пуста да остане 8 32,624 4.52 09.06.2009
78 Назад Калино моме 11 66,291 4.51 22.05.2009
79 Мома оди за вода 6 27,790 4.52 22.05.2009
80 Ајде легнала е Лилјана 4 11,035 4.21 22.05.2009
81 Три биљбиља појет 2 11,061 4.90 20.04.2009
82 Мори чупи костурчанки 5 20,915 4.53 31.03.2009