Songs with Polish translations

Macedonian folk songs

The table below lists songs published on Pesna.org.

# Title Audio samples Popularity Rating Added on
1 Ој ти момче охриѓанче 16 20,791 4.14 07.10.2016
2 Нешто ќе те питам, бабо 6 38,030 4.22 05.06.2016
3 Бабино девојче 2 8,910 4.12 13.12.2014
4 Свадба голема 2 38,218 4.66 13.12.2014
5 Вардаре, Пирин кај ти е? 1 13,452 4.11 21.11.2014
6 Девојче тенко високо 1 6,936 4.78 23.09.2014
7 Душо моја, прости ми 2 12,624 4.14 19.05.2014
8 Слушни ме мајко стара 1 23,519 4.48 23.02.2014
9 Невеста жито требеше 1 6,622 4.27 30.01.2014
10 Димитријо, сине Митре 3 24,643 4.22 07.10.2013
11 Свадба македонска 3 21,833 4.41 02.06.2013
12 Мојта свадба без песна ќе биде 2 7,166 4.50 23.04.2013
13 Кирјана вино продава 3 32,806 4.20 11.01.2013
14 Свирете ми другари 2 12,775 4.15 02.01.2013
15 Што не спиеш, лично либе 1 6,677 4.50 18.12.2012
16 Судбо моја 13 19,820 4.56 12.12.2012
17 Лилјано моме 13 13,286 4.16 02.08.2012
18 Лихнида кајче веслаше 5 47,982 4.31 03.07.2012
19 Една мисла имаме 2 20,301 4.58 31.03.2012
20 Бисер балкански 5 81,939 3.84 31.03.2012
21 Поле широко 2 7,814 4.41 06.12.2011
22 Разболел ми се левенди Ѓуро 3 12,416 4.69 21.11.2011
23 Љубов голема 1 36,862 4.32 16.11.2011
24 Засвирил Стојан 5 11,434 4.58 19.10.2011
25 Денеска ми е сабота 2 17,554 4.20 04.09.2011
26 Отидов в село Долнени 1 10,480 4.53 29.08.2011
27 Мајсторе, мајсторе 7 19,290 4.77 29.06.2011
28 Жени се Радо 3 14,984 4.33 31.03.2011
29 Многу мерак имам бабо 4 27,477 4.57 04.03.2011
30 Величко, скопски војвода 1 10,918 4.50 21.02.2011
31 Ќе одам стара мајко 3 12,011 4.20 04.09.2010
32 Серенада 1 23,999 4.45 19.05.2010
33 Отвори ми бело Ленче 10 33,290 4.18 26.04.2010
34 Жал за Деспина 5 49,933 4.66 26.03.2010
35 Кажи, кажи либе Стано 8 15,030 4.67 17.11.2009
36 Кој што ме чуе да пеам 5 15,342 4.49 17.11.2009
37 Едно име имаме 6 37,628 4.55 02.11.2009
38 Како што е таа чаша 9 17,148 4.49 02.11.2009
39 Ах, каде е мојто либе 15 28,906 4.59 02.11.2009
40 Бело лице љубам јас 9 31,959 4.49 02.11.2009
41 Битола, мој роден крај 13 34,044 4.31 02.11.2009
42 Бор садила мома Евгенија 5 24,710 4.56 29.10.2009
43 Цветините очи черешови 11 18,469 4.52 29.10.2009
44 Билбил пее во планина 9 20,622 4.83 29.10.2009
45 Елено ќерко, Елено 24 33,362 4.40 29.10.2009
46 Ја излези стара мајко 13 31,705 4.44 29.10.2009
47 Јовано, Јованке 41 79,849 4.29 29.10.2009
48 Каде се чуло, мамо, видело 2 10,267 4.67 29.10.2009
49 Лажи, лажи Вере 7 18,294 4.50 29.10.2009
50 Море сокол пие вода на Вардарот 27 43,579 4.72 29.10.2009
51 Слушам кај шумат шумите 7 50,219 4.44 28.10.2009
52 Зајди, зајди јасно сонце 16 44,052 4.42 28.10.2009
53 Земјо Македонска 9 72,496 4.43 27.10.2009
54 Мајка на Марика думаше 11 27,490 4.53 27.10.2009
55 Македонско девојче 15 58,100 4.21 27.10.2009
56 Не кажувај либе добра ноќ 6 29,425 4.55 27.10.2009
57 Не плачи мило либе, не жали (Параходот) 15 19,337 4.62 27.10.2009
58 Си заљубив едно моме 14 22,334 4.59 27.10.2009
59 Учи ме мајко, карај ме 14 62,833 4.32 27.10.2009
60 Дафино вино црвено 19 39,693 4.41 27.10.2009
61 Билјана платно белеше 15 36,889 4.37 27.10.2009
62 Ако умрам ил' загинам 8 31,366 4.59 27.10.2009
63 Ајде слушај, слушај калеш бре Анѓо 23 23,828 4.74 27.10.2009
64 Те видов тебе и се заљубив 8 28,495 4.46 27.10.2009
65 Ајде свате дигни чаша 2 21,062 4.45 03.10.2009
66 Прошета се Јовка Кумановка 15 53,370 4.52 01.10.2009
67 Моме оди на вода 2 10,610 4.46 29.09.2009
68 Ој Вардаре македонски 10 31,758 4.31 29.09.2009
69 По друм одам мајче 14 51,330 4.30 16.09.2009
70 Сношти сакав да ти дојдам 8 31,419 4.38 16.09.2009
71 Со маки сум се родила 21 39,082 4.83 16.09.2009
72 Абер дојде Донке 5 21,546 4.51 19.08.2009
73 Ако одам во Битола 7 53,445 4.50 13.08.2009
74 Ој ти пиле 8 13,483 4.50 22.05.2009
75 Назад Калино моме 11 66,231 4.51 22.05.2009
76 Заблеало рудо јагне 2 17,266 4.75 22.05.2009
77 Море чичо рече (Пајдушко) 6 16,875 4.63 22.05.2009
78 Три биљбиља појет 2 11,047 4.90 20.04.2009
79 Заљубил Димо три моми 1 10,097 3.83 20.04.2009