Songs with Greek translations

Macedonian folk songs

The table below lists songs published on Pesna.org.

# Title Audio samples Popularity Rating Added on
1 Ој мори Дано, Дандано 1 381 3.00 02.05.2024
2 Царот неготински 4 958 3.67 14.04.2024
3 Македонче, соколе 1 661 4.63 07.04.2024
4 На срце ми стар мерак лежи 1 944 4.25 24.02.2024
5 Тапан чука мила мамо 1 931 3.75 04.02.2024
6 Вечна да си Македонијо 1 1,339 4.50 30.01.2024
7 Лична Јовано 1 891 4.00 20.01.2024
8 Гоце, син македонски 1 790 4.00 02.01.2024
9 Ситна ми роса зароси 5 773 4.00 09.12.2023
10 Кате, Катерино 1 2,330 4.50 29.08.2023
11 Ќе ти дојдам вечер 1 31,243 4.29 09.03.2023
12 Од тебе коса ми побеле 1 1,607 4.20 14.01.2023
13 Македонско да заиграме 1 1,392 4.67 31.12.2022
14 Боже правда нема 1 1,653 2.88 27.11.2022
15 Легна си мама, легна и тате 4 1,389 4.22 30.08.2022
16 Барај ги мила мамо 6 2,136 3.80 24.08.2022
17 Татко 1 2,697 3.80 19.06.2022
18 Болка за Нерет 2 2,364 4.50 07.06.2021
19 А јас останав тебе да те чекам 1 4,141 3.89 07.06.2021
20 Моме оди низ ливада 2 2,227 4.33 12.05.2021
21 Земи оган запали ме 1 3,599 3.71 14.02.2021
22 На тумба Турци 2 2,427 4.20 24.12.2020
23 Тако ти Бога, девојко 1 3,168 4.59 22.11.2020
24 Лерин, Костур распеани 1 2,374 4.50 21.09.2020
25 Пак сум пијан 1 2,323 3.80 20.06.2020
26 Ника, Ника Марика 1 12,487 4.82 04.05.2020
27 Ако бевме заедно 1 4,896 4.57 03.05.2020
28 Тешка борба 1 2,520 4.29 28.04.2020
29 Таму долу крај Белото Море 1 2,202 4.78 11.04.2020
30 Писмо 1 3,154 4.70 06.02.2020
31 Камбани бијат сред Баница 1 3,333 4.00 19.12.2019
32 Мајка (песна за Лерин) 1 6,032 4.69 09.12.2019
33 Секој сака мома убава 1 3,183 4.09 23.10.2019
34 Јано мори, Јанинке 1 4,997 4.38 25.09.2019
35 Смилјана ми се армаса 4 3,091 4.67 11.02.2019
36 Врба ми изникнала 3 3,981 4.67 10.01.2019
37 Ах Вања 1 4,300 4.60 25.09.2018
38 Ој Вичо, Вичо планина 0 3,668 4.00 10.07.2018
39 Што е чудо станало 3 4,109 4.25 10.07.2018
40 Буките развиваат, браќа 2 3,512 3.54 11.06.2018
41 Кога ќе те жениме Дамјане 1 17,329 4.32 11.06.2018
42 Туѓа си бескрајно 1 24,943 4.27 20.03.2018
43 Бело Море 1 4,281 4.64 22.02.2018
44 Лична мома скопјанка 3 4,421 4.38 01.12.2017
45 Мирка на Гинови 1 3,831 4.75 25.09.2017
46 Ела ќерко да ти кажам 1 5,200 4.43 22.08.2017
47 Како да ти речам мила остани 2 11,021 4.69 04.12.2016
48 Темна е магла паднала 3 4,400 4.38 04.12.2016
49 Нека чукаат тапаните 1 6,593 4.10 08.11.2016
50 Си заљуби Џефа 5 8,997 4.76 15.10.2016
51 Свадба тиквешка 1 4,838 4.00 27.09.2016
52 Јано Јановице, каде ти е Јане? 3 4,903 4.56 30.08.2016
53 Што си заљубив едно момиче 1 3,878 4.38 01.07.2016
54 Песна за Овчарани 1 7,251 4.57 08.02.2016
55 Лисаво 2 5,361 4.25 25.09.2015
56 Тргна ми Ленка 3 8,672 4.50 25.09.2015
57 Вратете се Македонци 2 5,629 4.65 10.09.2015
58 Софка на татко 2 15,598 4.44 10.09.2015
59 Болно лежи малој моме 1 4,649 3.50 17.05.2015
60 Жената е зло без кое не се може 1 5,536 3.33 23.04.2015
61 Чуј ги куме свирачите 2 20,286 4.36 11.04.2015
62 Ти донесов млада невеста 1 17,321 4.20 22.03.2015
63 Туѓина пуста далечина 1 14,297 4.36 22.03.2015
64 Мајка ми купила шарени чорапи 1 6,630 4.72 08.03.2015
65 Јано ле, Јано ле 1 5,138 4.64 25.02.2015
66 Ор невесте Стојанице 11 15,822 4.44 18.01.2015
67 Запејте сите ангели 2 13,229 4.35 15.12.2014
68 Болна е легнала убава Калина 4 14,854 3.98 15.12.2014
69 Лазаре, Лазаре 1 8,236 4.36 04.12.2014
70 Вардаре, Пирин кај ти е? 1 13,452 4.11 21.11.2014
71 Врати се, бела Марија 3 19,350 4.46 26.10.2014
72 Леринските села 2 6,854 4.22 22.10.2014
73 Песна за Самуил 2 13,536 4.15 06.10.2014
74 Седнал ми Џемо 6 6,946 3.56 04.10.2014
75 Една желба имам 3 14,068 4.18 22.09.2014
76 Бојот започна браќа 1 4,852 4.00 10.09.2014
77 Јас сум чисто Македонче 3 12,406 4.52 10.08.2014
78 Имал попот магаренце 1 6,107 3.80 07.08.2014
79 Песна за селото Буф 1 6,852 3.41 31.07.2014
80 Остана Ратка млада удовица 3 6,095 4.40 31.07.2014
81 Лична Мара меанџика 1 4,215 4.60 16.07.2014
82 Егејки мајки 5 8,056 4.30 26.05.2014
83 Лено, Лено, Ленче 1 6,415 3.90 15.05.2014
84 Денес над Македонија 4 46,448 4.08 02.04.2014
85 Мома седи на чардакот 3 8,320 4.44 28.01.2014
86 Гоце ми отиде во Солуна града 2 8,378 4.35 18.11.2013
87 Една комитска 2 6,935 4.23 29.09.2013
88 Еј ридови, сини мориња 9 30,908 4.45 02.06.2013
89 Јоване море, Јоване 5 21,040 4.64 02.06.2013
90 Мојта свадба без песна ќе биде 2 7,166 4.50 23.04.2013
91 Во Солуна Еди куле 2 6,380 4.07 09.04.2013
92 Кирјана вино продава 3 32,806 4.20 11.01.2013
93 Твојте очи Лено мори 13 51,076 4.53 22.12.2012
94 Кажи облаче ле бело 4 25,890 4.12 13.12.2012
95 На сред село чешма шарена 6 23,431 4.36 15.10.2012
96 Лилјано моме 13 13,286 4.16 02.08.2012
97 Лихнида кајче веслаше 5 47,982 4.31 03.07.2012
98 Бисер балкански 5 81,939 3.84 31.03.2012
99 Песна за Марко Лерински 2 12,936 4.52 09.09.2011
100 Дејгиди Магдалено мори 6 15,827 4.63 04.09.2011
101 Дај ми надеж 3 16,129 4.63 12.06.2011
102 Коце берберот - чалгаџијата 3 17,228 4.16 04.04.2011
103 Жени се Радо 3 14,984 4.33 31.03.2011
104 Многу мерак имам бабо 4 27,477 4.57 04.03.2011
105 Ја излези Ѓурѓо 10 96,574 4.49 19.11.2010
106 Отвори ми бело Ленче 10 33,290 4.18 26.04.2010
107 Жал за Деспина 5 49,933 4.66 26.03.2010
108 Каранфило филфило 9 19,370 4.53 03.01.2010
109 Кога тргнав Цвето 8 40,753 4.26 17.11.2009
110 Македонки билбилјанки 3 23,143 4.81 02.11.2009
111 Ах, каде е мојто либе 15 28,906 4.59 02.11.2009
112 Ајде болно лежи мојто либе 4 14,657 4.55 02.11.2009
113 Ајде ред се редат мале 9 20,254 4.41 02.11.2009
114 Ајде, ајде моме Стојне 7 15,399 4.64 02.11.2009
115 Бело лице љубам јас 9 31,959 4.49 02.11.2009
116 Болен лежи млад Стојан 8 20,153 4.51 29.10.2009
117 Едно малој моме 5 17,933 4.53 29.10.2009
118 Елено ќерко, Елено 24 33,362 4.40 29.10.2009
119 Јас Методи Патче од Охрида 1 16,327 4.66 29.10.2009
120 Јовано, Јованке 41 79,849 4.29 29.10.2009
121 Лажи, лажи Вере 7 18,294 4.50 29.10.2009
122 Девојче бело, црвено 7 22,798 4.32 29.10.2009
123 Море сокол пие вода на Вардарот 27 43,579 4.72 29.10.2009
124 Огин го гори Брезово 9 16,267 4.62 29.10.2009
125 Пара бери киселец 9 21,788 4.55 29.10.2009
126 Се навали Шар Планина 7 21,974 4.35 29.10.2009
127 Зошто си ме мајко родила 5 19,782 4.40 28.10.2009
128 Болен ми лежи Миле Поп Јорданов 12 22,017 4.39 28.10.2009
129 Го фанале едно моме 4 13,742 4.63 28.10.2009
130 Народе Македонски 6 27,965 4.38 28.10.2009
131 Послушајте патриоти 7 28,433 4.50 28.10.2009
132 Слушам кај шумат шумите 7 50,219 4.44 28.10.2009
133 Лешочкиот манастир 5 17,332 4.65 28.10.2009
134 Крушево абер пристигна 5 30,913 4.57 28.10.2009
135 И ние сме деца на Македонија 7 65,381 4.56 28.10.2009
136 Проклета да е Австралија 3 15,196 4.44 28.10.2009
137 Во Јордание 2 46,282 4.42 28.10.2009
138 А бре воденичаре 8 25,951 4.40 28.10.2009
139 Кога падна на Пирина 8 38,377 4.49 28.10.2009
140 Зајди, зајди јасно сонце 16 44,052 4.42 28.10.2009
141 Ај да бегаме мори Васе 4 20,650 4.37 28.10.2009
142 Ај, в Македонија глас се слуша 2 9,729 4.50 28.10.2009
143 Ајде дали знаеш, паметиш Милице 17 29,653 4.54 28.10.2009
144 Мајка на Марика думаше 11 27,490 4.53 27.10.2009
145 Македонско девојче 15 58,100 4.21 27.10.2009
146 Не кажувај либе добра ноќ 6 29,425 4.55 27.10.2009
147 Не си го продавај Кољо чифликот 14 25,172 4.37 27.10.2009
148 Дафино вино црвено 19 39,693 4.41 27.10.2009
149 Ако умрам ил' загинам 8 31,366 4.59 27.10.2009
150 Тихо Мирка си заспала 8 12,936 4.71 12.10.2009
151 Бог да го бие тој Ибраим Оџа 11 19,724 4.48 12.10.2009
152 Филка мома моле бога 4 20,803 4.46 06.10.2009
153 Мој роден крај 1 23,170 4.01 29.09.2009
154 Не се фаќај Доне, Донке 6 17,700 4.40 29.09.2009
155 Недалеку од Воден града 1 11,275 4.61 29.09.2009
156 Невесто калеш мори убава 8 14,282 4.73 29.09.2009
157 По друм одам мајче 14 51,330 4.30 16.09.2009
158 Се запали пиле Трено 5 13,654 4.30 16.09.2009
159 Селвие, сен ѓузел 3 22,078 4.43 16.09.2009
160 Сите девојчиња 6 16,297 4.54 16.09.2009
161 Со маки сум се родила 21 39,082 4.83 16.09.2009
162 Ај засвирете ми чалгии 3 28,937 4.66 16.09.2009
163 Виена лоза, виена 6 14,011 4.31 19.08.2009
164 Врана коња јавам јас 7 32,805 4.42 19.08.2009
165 Јано мори, Јано леле, севдалино 12 39,480 4.51 19.08.2009
166 Кажи ми, кажи Катинке 7 11,812 4.30 19.08.2009
167 Малихери пукаја 2 10,985 4.79 19.08.2009
168 Мила мајко што ме роди толку сиромав 6 12,317 4.42 19.08.2009
169 Развила гора зелена 1 9,455 4.56 13.08.2009
170 Сокол ми лета високо 10 14,465 4.59 13.08.2009
171 Се посврши сербез Донка 5 20,337 4.29 13.08.2009
172 Ако одам во Битола 7 53,445 4.50 13.08.2009
173 Песна за Лазар Поптрајков 1 9,968 4.50 12.08.2009
174 И ќе дојде време 1 11,112 4.06 12.08.2009
175 Седна баба да вечера 2 25,057 4.27 11.06.2009
176 Туѓината пуста да остане 8 32,600 4.52 09.06.2009
177 А бре Македонче 3 23,866 3.89 09.06.2009
178 Абер ми дојде од Солуна града 3 18,120 4.55 09.06.2009
179 Битка се бие кумановско поле 2 12,099 4.26 09.06.2009
180 Што ми е мерак полјак да бидам 5 21,115 4.58 08.06.2009
181 Елај либе, елај 1 9,314 4.00 04.06.2009
182 Сон сонила Орданица 4 14,584 4.61 04.06.2009
183 Черешна се од корен корнеше 5 21,530 4.19 04.06.2009
184 Назад Калино моме 11 66,231 4.51 22.05.2009
185 Мома оди за вода 6 27,752 4.52 22.05.2009
186 Дедо мили златни 4 23,364 4.21 22.05.2009
187 Море чичо рече (Пајдушко) 6 16,875 4.63 22.05.2009
188 Ој девојче ран бел мој 2 15,011 4.41 08.05.2009
189 Голем мерак имам мамо 1 17,410 4.48 22.04.2009
190 Митре Влао, тешко ранет 1 8,965 4.50 01.04.2009
191 Мори чупи костурчанки 5 20,885 4.53 31.03.2009