Камбани бијат сред Баница

Камбани бијат сред Баница,
народот да се собере
во црква Свети Димитрија.

Делба ми прават душмани,
татковци, браќа, синови,
во пусти острови ги праќаат.

Мајки, невести, мали дечиња,
сите в' планина ги отераа,
в' планина, село Невеска.

Вас не држи село Невеска
враќајте се, еј Баничани,
враќајте се во село убаво.
Забелешка: Баница (гр. Vevi) и Невеска (гр. Nymfeo) се села во близина на Лерин, Егејска Македонија. Песната пее за злосторот над Македонците во 1947 година, кога во одмазда за тоа што се бореле на страната на анти-фашистичката Демократска Армија на Грција (ДАГ), биле на сила собрани пред селската црква и однесени во лерински затвор. Набрзо потоа, мажите се депортирани на неколку голи грчки острови, а жените и децата со пукотници избркани во планините, без да смеат да се вратат назад во своите домови.

If you happen to have audio recording with a different version of the same song, please send it to me via email and I will gladly add it to this list. Thank you!

Download MP3

Quality: up to 40kbps.

  1. Петранка Костадинова - Камбани бијат сред Баница

Performers

See more songs featuring audio samples by:

  1. Петранка Костадинова