Petranka Kostadinova

Петранка Костадинова Дојчиновска (1948, Сомбор — 3 февруари 2002, Скопје) била една од најпознатите естрадни уметници-изведувачи на македонската народна и новокомпонирана песна.

Речиси сиот свој живот Петранка Костадинова била слободен уметник, иако својот живот го заврши како членка на Ансамблот за народни песни и игри „Танец“. Во својата триесетгодишна кариера, Петранка учествуваше на речиси сите фестивали за новосоздадена песна, од кои ќе останат запаметени нејзините песни: "Леонид со мајка вечера", "Мајсторе, мајсторе", "Две калинки", "Слушни ја сестро песната", "Мајка" и други.

The table below lists songs that feature recordings made by Петранка Костадинова. Click on a song name to see the lyrics and more info, or click on a download link to play the corresponding audio sample.

# Song title Audio samples
1 А бре воденичаре download
2 А бре воденичаре download
3 А бре момче Македонче download
4 А дадеја Јана download
5 Бело лице љубам јас download
6 Битола, мој роден крај download
7 Болна паднала Родна Фалкова download
8 Во Струмица на улица download
9 Голема свадба во село download
10 Дано ле Данче убава download
11 Дедо мили златни download
12 Дедо мили златни download
13 Дојди, дојди, малој моме download
14 Драганка ѓерѓеф везеше download
15 Едно малој моме download
16 Елено ќерко, Елено download
17 Заплакало е Мариово download
18 Заплакало е Мариово download
19 Заспала Јана, Јанинка download
20 Заспало девојче на бистро изворче download
21 Ја излези стара мајко download
22 Јас те пратив на вода Калино download
23 Каде ќе идеш, Еленко дадо download
24 Како што е таа чаша download
25 Камбани бијат сред Баница download
26 Кирјана вино продава download
27 Кој што ме чуе да пеам download
28 Костадине, море мили сине download
29 Леонид со мајка вечера download
30 Лешочкиот манастир download
31 Мајка (песна за Лерин) download
32 Мајсторе, мајсторе download
33 Мома седи на чардакот download
34 На сред село тапан бие download
35 На срце ми лежи мила мамо download
36 Не кажувај либе добра ноќ download
37 Не плачи Лено мори download
38 Не си го продавај Кољо чифликот download
39 Од бога дадено download
40 Ој природо вечна убавице download
41 Ој природо вечна убавице download
42 Павле ми пие download
43 Петлите пеат, зора се зори download
44 По друм одам мајче download
45 Променила ми се Пандура девојка download
46 С' каменички фрлат мамо download
47 Со маки сум се родила download
48 Таму долу Битола download
49 Таму долу криволачко download
50 Убаво Македонче download
51 Фато мори душманке download
52 Црно му било пишано на Александар Турунџе download
53 Чедо си ми, мило си ми download
54 Черешна се од корен корнеше download