Macedonian Folk Songs Македонски народни песни

Songs without audio samples

Macedonian folk songs

The table below lists songs published on Pesna.org.

# Title Audio samples Popularity Rating Added on
1 А бре војниче, младо војниче 0 10,361 3.78 09.02.2010
2 А Јоване домаќине 0 271 3.50 19.06.2022
3 А што ми се јадно додеало 0 4,893 3.27 14.06.2012
4 Ај што е лепо и убаво 0 3,213 3.80 31.10.2014
5 Ајде Стојно, руса Стојно 0 261 4.00 23.05.2022
6 Ајде чуде лудо младо 0 520 4.33 11.08.2021
7 Ако ме љубиш 0 449 4.00 18.01.2022
8 Алов бајрак Македонски 0 2,539 3.86 19.06.2017
9 Ангеле еден на мама, џанам 0 7,123 3.83 03.01.2010
10 Ах, да би знала 0 2,738 3.00 05.06.2016
11 Биљана оро водеше 0 573 4.33 13.11.2021
12 Болен си лежам 0 647 4.00 23.09.2021
13 Болно лежит мало моме 0 298 3.00 24.05.2022
14 Веља и Вељо 0 172 3.00 10.07.2022
15 Видов мома во одајата 0 362 4.50 06.02.2022
16 Вирум вода, вирум вировита 0 3,148 3.00 30.09.2014
17 Врзале го Марка црвени ремење 0 3,194 3.67 30.09.2014
18 Грозда мома мести три бајрака 0 7,554 4.00 20.05.2009
19 Гроздано моме убаво 0 6,869 4.33 02.11.2009
20 Да летнаме, прелетнаме 0 445 4.33 28.07.2021
21 Давај ме мамо мори давај ме 0 7,432 3.50 08.01.2010
22 Дал не ти е жал бре Миеле 0 7,055 4.00 02.11.2009
23 Дали знаеш моме паметуваш 0 7,320 4.40 02.11.2009
24 Двама се љубеа мамо 0 6,654 4.00 02.11.2009
25 Девојко убава 0 7,142 4.50 02.11.2009
26 Девојко црвено јаболко 0 538 3.50 10.02.2022
27 Девојче море девојче 0 310 3.00 17.05.2022
28 Дење ми те гледам 0 459 3.00 07.08.2021
29 До три сестри 0 483 4.00 28.07.2021
30 Добредојдовте бели сватови 0 481 4.71 02.10.2021
31 Дојчин јунак, Сирак Јанко и Крали Марко, солунски чувачи 0 1,120 4.17 24.09.2019
32 Ѓурѓово лето проклето 0 7,075 3.50 22.05.2009
33 Една вечер 0 7,053 4.00 29.10.2009
34 Едно младо војниче 0 7,032 4.60 02.11.2009
35 Едно моме покрај Вардар оди 0 7,255 4.14 28.10.2009
36 Еј девојко, бела и црвена 0 770 3.50 22.10.2021
37 Еј дружина мили брате 0 492 4.50 28.08.2021
38 Еј море девојче 0 7,183 4.00 29.10.2009
39 Еј мори Ленче, младо фиданче 0 7,230 4.00 02.11.2009
40 Еј ти Недо море, бела Недо 0 7,825 3.90 08.06.2009
41 Елена болна лежала 0 274 3.00 01.07.2022
42 Елено бајрак девојко 0 440 3.00 31.01.2022
43 Ерген Димитрија 0 668 4.00 23.07.2021
44 Жалај Ѓурго да жалиме 0 373 4.00 25.11.2021
45 Жалајте го браќа Толета војвода 0 7,478 4.50 08.06.2009
46 Заспало моме крај море 0 223 3.00 31.07.2022
47 Затрепери Козјак планина 0 8,351 3.30 09.06.2009
48 Зеташтина чужде земјанине 0 442 3.00 06.11.2021
49 Зошто ти ме оставаш 0 7,225 4.40 19.08.2009
50 Излегла е невестата 0 484 4.33 18.09.2021
51 Имала мајка мила сина 0 3,590 3.80 16.09.2014
52 Кажи Јано 0 7,634 4.00 20.05.2009
53 Кинисала Каља за Рајна Кошара 0 3,019 3.00 30.09.2014
54 Кинисала Стана 0 3,142 3.00 31.10.2014
55 Кинисуе Стојан во планина 0 7,065 3.50 08.06.2009
56 Крстано бела црвена 0 425 4.00 13.03.2022
57 Легнало моме, заспало 0 7,249 4.44 08.01.2010
58 Леле Димо 0 456 4.33 06.12.2021
59 Летоечка песна 0 3,009 4.00 31.10.2014
60 Лилјано моме, Лилјано 0 7,507 4.17 19.08.2009
61 Љуби, љуби лудо младо 0 7,156 4.50 29.10.2009
62 Малечко убо Лазаре 0 4,393 3.80 04.04.2015
63 Мамо мори 0 7,504 4.33 08.06.2009
64 Марко Крале ја одменува свадбарината 0 3,703 4.71 14.06.2019
65 Мено ле Мено 0 292 3.50 03.04.2022
66 Ми те продадова, Досто, моме мариовско 0 2,505 4.00 05.06.2016
67 Милкано моме мори 0 8,413 2.40 08.06.2009
68 Млад Гоце, млади војвода 0 7,061 4.29 08.06.2009
69 Молчи ми девојко 0 562 3.00 07.09.2021
70 Мома уф зандана 0 6,648 4.50 19.08.2009
71 Момиче со момче збореше 0 434 4.50 30.11.2021
72 Момче младо убаво 0 6,972 4.43 29.10.2009
73 Море Корун арамијо 0 2,207 2.50 05.06.2016
74 Море Стојно, бело Стојно 0 215 3.00 16.07.2022
75 Мори Лепо од Прилепо 0 227 2.00 14.07.2022
76 На врв на планина 0 3,320 3.40 05.06.2016
77 Назад, назад чужди јунак 0 157 4.00 13.08.2022
78 Не љуби мене моме 0 225 3.00 13.08.2022
79 Не раѓај мајко, лична Македонијо 0 7,274 3.78 19.08.2009
80 Нешто ќе те прашам сине 0 7,054 4.00 22.05.2009
81 Одоздола иде, бабо 0 6,939 3.20 22.05.2009
82 Озгора гледат 0 213 4.00 28.07.2022
83 Ој Вичо, Вичо планина 0 2,634 4.00 10.07.2018
84 Ој Јанкула мили синко 0 2,543 3.00 05.06.2016
85 Ој Ленко, Ленко 0 251 3.00 06.08.2022
86 Отишло е моме 0 6,473 2.78 29.09.2009
87 Паднало моме од бога 0 2,864 3.00 05.06.2016
88 Пијан идам од града 0 307 3.00 31.05.2022
89 Полните очи 0 279 4.00 25.04.2022
90 Пред да си умрам 0 7,307 3.67 12.08.2009
91 Проштавај ми мила моја 0 7,243 4.00 12.08.2009
92 Ранет лежи млад партизан 0 6,923 4.25 29.10.2009
93 Рано ранила бела Румена 0 455 4.00 26.12.2021
94 Ристано, моме Ристано 0 288 3.20 17.04.2022
95 Ружиче бело и црвено 0 7,124 4.40 08.06.2009
96 С'нце трептит да седнит 0 2,931 2.50 31.10.2014
97 Само ме гледаш 0 6,439 4.29 16.09.2009
98 Свекрва Мара караше 0 3,376 3.33 31.10.2014
99 Се заљубив во девојче убаво 0 7,225 3.00 28.10.2009
100 Седнал Осман да плачи 0 3,154 3.50 06.05.2014
101 Секој што мине помине 0 6,620 4.50 28.10.2009
102 Сенка дебела 0 559 4.33 20.07.2021
103 Сите беа илинденци 0 7,818 4.07 16.09.2009
104 Сношти либето помина 0 6,914 4.00 16.09.2009
105 Сношти минав покрај вашето порте 0 6,651 4.13 16.09.2009
106 Собрала Ѓурѓа, набрала 0 3,127 4.00 31.10.2014
107 Сон го краде 0 442 3.00 14.09.2021
108 Стамено пиле шарено 0 376 4.25 09.01.2022
109 Стамјанине домаќине 0 743 3.50 26.07.2021
110 Стани ми сине Стојане 0 7,473 4.33 22.05.2009
111 Стани сине 0 337 4.00 10.04.2022
112 Тебе да те пленат, моме мариовско 0 2,862 3.00 05.06.2016
113 Тој вечерат, таа не вечерат 0 453 4.00 14.10.2021
114 Трака турка на Вишина порта 0 271 3.00 04.06.2022
115 Турчин девојка врзана носит 0 697 4.50 20.07.2021
116 У Шлегово куќа шимширова 0 5,511 4.30 27.01.2012
117 Удри Рајно, удри 0 2,813 3.00 31.10.2014
118 Умрев, загинав Ленко за тебе 0 363 4.33 06.04.2022
119 Успала ми се Света Недела 0 3,117 3.00 16.09.2014
120 Чиво е ова девојче 0 3,587 4.20 31.10.2014
121 Шета Ѓуро по чаршија 0 3,027 2.50 16.09.2014
122 Што беше лепо и убаво 0 445 3.80 20.11.2021
123 Што поминав мајко 0 399 4.00 15.12.2021