Огин го гори Брезово

Огин го гори Брезово,
Македонијо, Македонијо.
Ордан со чета навлегол, Македонијо,
во поробено Брезово.

И на дружина говори, Македонијо:
- „Станете браќа, не спијте.
Земете бомби, куршуми,
со душман ќе се биеме“.

Ордан на чета говори,
Македонијо, Македонијо:
- „Земајте бомби, куршуми,
тиран сомлете,
слобода да добиеме“.

Грмеа бомби, куршуми, Македонијо,
крвава борба започна.
И викна Ордан војвода:
- „Го зазедовме Брезово“!
Забелешка: Во спомен на војводата Јордан Пиперката.

If you happen to have audio recording with a different version of the same song, please send it to me via email and I will gladly add it to this list. Thank you!

Download MP3

Quality: up to 40kbps.

 1. Александар Сариевски, Лира - Огин го гори Брезово
 2. Александар Сариевски - Огин го гори Брезово
 3. Никола Бадев - Огин го гори Брезово
 4. Петар Нечовски - Огин го гори Брезово
 5. Симеон Гугуловски - Огин го гори Брезово
 6. Пелагониски бисери - Огин го гори Брезово
 7. Александар Сариевски - Огин го гори Брезово
 8. Александар Сариевски, Радио студио Скопје - Огин го гори Брезово
 9. Костадин Гугов - Огин го гори Брезово

Performers

See more songs featuring audio samples by:

 1. Александар Сариевски
 2. Лира
 3. Никола Бадев
 4. Петар Нечовски
 5. Симеон Гугуловски
 6. Пелагониски бисери
 7. Радио студио Скопје
 8. Костадин Гугов