Aleksandar Sarievski

Александар Сариевски (20 јуни 1922 - 19 декември 2002) — македонски пејач на македонска народна музика и композитор на новосоздадени фолклорни песни.

Сариевски е роден во Галичник, а средното образование го завршил во Скопје, кога и започнал да свири хармоника. Во 1946 г. во Македонското радио ја снимил песната „А бре невесто око калешо“. Исто така, Сариевски е еден од основачите на ансамблот „Танец“. Сариевски починал на 19 декември 2002 година.

The table below lists songs that feature recordings made by Александар Сариевски. Click on a song name to see the lyrics and more info, or click on a download link to play the corresponding audio sample.

# Song title Audio samples
1 А бре воденичаре download
2 А бре воденичаре download
3 А бре воденичаре download
4 А бре Македонче download
5 А бре Македонче ти вардарско пиле download
6 А бре невесто download
7 Абер дојде Донке download
8 Ајде Анѓе да повечераме download
9 Ајде Анѓе да повечераме download
10 Ајде жалај ме, Малино download
11 Битола, мој роден крај download
12 Бог да бие кој прв почна download
13 Бог да бие кој прв почна download
14 Бог да убиет дебрани download
15 Бог да убиет дебрани download
16 Бреј Ѓурчин Стојне убаво download
17 Василке млада невесто download
18 Горичице лилјанова download
19 Дафина болна легнала download
20 Девојче, девојче download
21 Девојче, девојче download
22 Дејгиди луди млади години download
23 Денес над Македонија download
24 Додек је мома при мајка download
25 Еднаш дојдов Јано мори download
26 Еднаш дојдов Јано мори download
27 Еленко, моме мори, убава download
28 Жени ме мамо, жени ме download
29 За арменско 1903 година download
30 За Крушевската Република download
31 Зајди, зајди јасно сонце download
32 Зајди, зајди јасно сонце download
33 Заспала Јана, Јанинка download
34 Зачукале тапаните download
35 Зачукале тапаните download
36 Зошто ми се срдиш либе download
37 Зурли трештат на сред село download
38 Илчовице млада невесто download
39 Јас те пратив на вода Калино download
40 Јовано, Јованке download
41 Јовано, Јованке download
42 Јовано, Јованке download
43 Каде си тргнала Кито download
44 Кажи Васке Евдова download
45 Кажи Епсо Димушева download
46 Кажи Епсо Димушева download
47 Како што е таа чаша download
48 Киниса моме на вода download
49 Киниса моме на вода download
50 Кинисуе Стојан во планина download
51 Кондисал Ајрадин паша download
52 Кондисал Ајрадин паша download
53 Коња водам Анѓе download
54 Леле Димче трчај лажи download
55 Лилјано моме убаво download
56 Мариче ле, лично, девојче download
57 Мариче ле, лично, девојче download
58 Митро моме download
59 Многу ми го фалат, бабо download
60 Моме оди низ ливада download
61 Море доста оде, доста шета download
62 Море моме седмојанче download
63 Море сокол пие вода на Вардарот download
64 Море сокол пие вода на Вардарот download
65 Море сокол пие вода на Вардарот download
66 Море сокол пие вода на Вардарот download
67 Море три години Стамбол го шетав download
68 Мори Вано, лична Вано download
69 Мори моме, што не дојдеш download
70 На срце ми лежи мила мамо download
71 Нарочува бело Менде, порочува download
72 Не ми седи коконо download
73 Невесто лична калеша download
74 Невесто црвен трендафил download
75 Нели си пусто свршеница download
76 Ни прела гора, ни ткала download
77 Огин го гори Брезово download
78 Огин го гори Брезово download
79 Огин го гори Брезово download
80 Огин го гори Брезово download
81 Ој Јано, Јано download
82 Ој овчарче download
83 Ој овчарче download
84 Ор невесте Стојанице download
85 Песна за Скопје download
86 Петлите пеат, зора се зори download
87 Подај моме рака ти download
88 Подигни си, бре невесте дулачето download
89 Подигни си, бре невесте дулачето download
90 Подигни си, бре невесте дулачето download
91 Подигни си, бре невесте дулачето download
92 Помниш ли, либе Тодоро download
93 Праша ли Тинке мајка ти download
94 Прилепските ергени download
95 Разболе се младо Македонче download
96 Разболе се младо Македонче download
97 Разболел ми се левенди Ѓуро download
98 Расплакал се стар бел дедо download
99 Расплакал се стар бел дедо download
100 Река газит малој моме download
101 Решил чичо да се жени download
102 Саноќ ле Надо download
103 Саноќ ми билбил пропеа download
104 Се навали Шар Планина download
105 Се навали Шар Планина download
106 Се навали Шар Планина download
107 Седна баба да вечера download
108 Сношти го видов убавото Стојне download
109 Сношти го видов убавото Стојне download
110 Сношти си мори мамо отидов download
111 Сторил ниет зајко, зајко кокорајко download
112 Сторил ниет зајко, зајко кокорајко download
113 Сулејман седит на кулата download
114 Те кажувает бре, Илиној моме download
115 Тргна ми Ленка download
116 Три години се љубевме download
117 Три години сејмен шетав download
118 Три години сејмен шетав download
119 Три пати поминав download
120 Туѓината пуста да остане download
121 Умреја батко Ѓорѓија download
122 Учи ме мајко, карај ме download
123 Учи ме мајко, карај ме download
124 Филизој моме, Филизо download
125 Черешна се од корен корнеше download
126 Четворица кумити download
127 Што имала к'смет Стамена download
128 Што ми е мило ем драго мамо download
129 Што ми е мило мамо download
130 Што ми е мило мамо download
131 Што не спиеш, лично либе download