Nikola Badev

Никола Бадев (8 август 1918, Глишиќ, Кавадарци – 25 септември 1976, Скопје) — македонски пејач на народни песни, како и собирач на народни песни.

Никола Бадев е роден на 8 август 1918 година, во кавадаречкото село Глишиќ, во земјоделско семејство. Мајка му се викала Сута. Со неполни десет години започнал скришум да свири на виолина, а во неговата музичка наобразба многу му помогнал вуко му Васил Неделков, кој како самоук музичар свирел на повеќе инструменти.

Во 1948 година, Бадев го освоил првото место на Фолклорниот фестивал во Скопје, оставајќи голем впечаток кај етномузикологот Васил Хаџиманов по чија препорака во 1950 година ја започнал професионалната кариера како пејач и инструменталист на тамбура. Набргу станал член на Народниот оркестар, а подоцна бил и негов раководител. Забележан од истакнатите етномузиколози, Бадев за кусо време станал член на Државниот ансамбл за народни песни и игри „Танец“.

За потребите на Радио Скопје, Бадев снимил над 500 песни, меѓу кои најпознати се: „Збогум, мајко, јас отидов“, „Ој, Јано, Јано“, „Параходот ми пристигна“, „Тешка беше нашата разделба“, „Билјана платно белеше“, „До три ми пушки пукнаа“, „Ферман дојде џанам од Стамбола“ итн. Притоа, тој снимил дуети со повеќе македонски пејачи, како: Анка Гиева, Васка Илиева, Есма Реџепова, Благој Петров - Караѓуле, Александар Сариевски и други.

The table below lists songs that feature recordings made by Никола Бадев. Click on a song name to see the lyrics and more info, or click on a download link to play the corresponding audio sample.

# Song title Audio samples
1 А бре Македонче download
2 Ајде дали знаеш, паметиш Милице download
3 Ајде пукна пушка download
4 Ајде пушка пукна download
5 Ајде разболе се мојто либе download
6 Ајде слушај, слушај калеш бре Анѓо download
7 Ајде станав се оженив download
8 Ајде станав се оженив download
9 Ајде, ајде моме Стојне download
10 Ајде, ајде моме Стојне download
11 Ах мори мајко download
12 Ацано млада невесто download
13 Билјана платно белеше download
14 Билјане моме убаво download
15 Блазе тебе Митро download
16 Бог да бие мојта мајка маќеа download
17 Бог да бие мојта мајка маќеа download
18 Бог да бие Русе твојта мајка download
19 Бог да бие, Тино мори download
20 Болен лежам мамо мори download
21 Болен лежи млад Стојан download
22 Болен лежи млад Стојан download
23 Болен лежи млад Стојан download
24 Болна е легнала download
25 Болна е легнала download
26 Бреј Ѓурчин Стојне убаво download
27 Ваташа download
28 Вино пијам, ем ракија download
29 Врана коња јавам јас download
30 Гина, Гина лична Гина download
31 Де мори Васе, Васе download
32 Девет години (верно да љубиш) download
33 Денес над Македонија download
34 Дење ноќе јас те барам download
35 До кога браќа мили Македонци download
36 До три ми пушки пукнаа download
37 Доста, доста лично ле Стојне download
38 Дремка ми се дреми download
39 Ерген одев мајко download
40 Ерген одев мајко download
41 Ете така дедо Димо download
42 За кого ти цути Дано лицето download
43 За Фросина download
44 За Фросина download
45 Заплакало е Мариово download
46 Зачукале тапаните download
47 Збогум мајко, јас отидов download
48 Излегов да се прошетам download
49 Излегол Јане Сандански download
50 Излегол Јане Сандански download
51 Јана грло заболело download
52 Јанке ле Јанке убава download
53 Јанке ле Јанке убава download
54 Јас си го сакам нано download
55 Кажи Јано, кажи душо download
56 Кажи облаче ле бело download
57 Кажи Рајне, кажи душо download
58 Кажи Рајне, кажи душо download
59 Како што е таа чаша download
60 Кинисала Роса ју планина download
61 Кога војници тргнавме download
62 Крај Вардара високи баири download
63 Куќа имам на Пелистер download
64 Легнало лудо, заспало download
65 Лилјано моме убаво download
66 Љубеше ме мила мајко убава Елена download
67 Мајка на Марика думаше download
68 Мариче ле, лично, девојче download
69 Мариче ле, лично, девојче download
70 Маро, Марике, фидан бојлике download
71 Маро, Марике, фидан бојлике download
72 Ми го затвориле младиот Јорданчо download
73 Моме оди на вода download
74 Мори моме Магде download
75 Не ми го лажи Ѓорѓи Марето download
76 Не ми го лажи Ѓорѓи Марето download
77 Не ми го лажи Ѓорѓи Марето download
78 Не плачи мило либе, не жали (Параходот) download
79 Не се бели Маре мори не се црви download
80 Не се фаќај Доне, Донке download
81 Невесто лична калеша download
82 Невесто лична калеша download
83 Немој ме, мила мамо, луто да колнеш download
84 Огин го гори Брезово download
85 Ој Јано, Јано download
86 Ој ти дедо Геро download
87 Ој ти моме лудо ли си download
88 Ој ти моме лудо ли си download
89 Ој ти моме лудо ли си download
90 Ој ти пиле download
91 Орал дедо download
92 Охрид, Охрид download
93 Песна за Деспина download
94 Песна за Скопје download
95 Песна за Скопје download
96 Подранила Цена download
97 Подранила Цена download
98 Послушајте патриоти download
99 Праша ли Тинке мајка ти download
100 Праша ли Тинке мајка ти download
101 Пуста била мамо Америка download
102 Разболе се Ирина мома download
103 Разболе се младо Македонче download
104 Рајна на пенџере седеше download
105 С' каменички фрлат мамо download
106 С' каменички фрлат мамо download
107 Садила Јана download
108 Скопје, Скопје download
109 Слегов долу во визбата download
110 Сношти минав покрај вази download
111 Сношти си мори мамо отидов download
112 Стани моме да заиграш download
113 Судбо моја download
114 Тешка беше нашата разделба download
115 Тешка беше нашата разделба download
116 Тргна ми Стојна за вода download
117 Три години либе се сакавме download
118 Ферман дојде од Стамбола download
119 Ферман дојде од Стамбола download
120 Црно му било пишано на Александар Турунџе download
121 Што да правам, што да чинам download
122 Што е Скопје пусто останало download
123 Што е чудо станало download
124 Што ми е мило ем драго мамо download
125 Што си налутено либе download
126 Што си толку, Лено, гајлелија download