Се собрале комитите

Се собрале комитите,
ќе ми одат в Суво поле.
Напред оди војводата,
војводата Јордан Пиперка.

Ќе ми фаќаат метеризи,
ќе го чекат Алил паша,
што ја грабил руса Стојна,
руса Стојна од Мало Церско.

Проговара војводата:
- Ај да слеземе долу в Брезово,
да го венчаме Алил паша
за невеста остра сабја.
Забелешка: „Метеризи“ е турски збор, кој значи „заседи“.

If you happen to have audio recording with a different version of the same song, please send it to me via email and I will gladly add it to this list. Thank you!

Download MP3

Quality: up to 40kbps.

  1. Војо Стојановски - Се собрале комитите
  2. Наум Петрески - Се собрале комитите
  3. Македонски мерак - Се собрале комитите

Performers

See more songs featuring audio samples by:

  1. Војо Стојановски
  2. Наум Петрески
  3. Македонски мерак