Naum Petreski

Наум Петрески (роден на 7 декември 1966 во Охрид) — македонски пејач.

Настапувал на речиси сите фестивали во Македонија и на голем број во странство, а одржал голем број на концерти ширум светот. Испеал многу антологиски македонски песни, меѓу кои „Филизо, моме Филизо“, „Ајде сонце зајде“, „Зајди, зајди јасно сонце“ и други. Едни од неговите најголеми хитови се: „Жал за Деспина“, „Има ли песна“, „Лазарополе“ и други. Досега објавил 4 албуми, а последниот, со кој го одбележал 25- годишниот јубилеј, го реализирал во 2010 година под наслов „Оди ѕвездо“. Оженет е со познатата македонска фолк пејачка Зуица Лазова со која живеат во Скопје.

The table below lists songs that feature recordings made by Наум Петрески. Click on a song name to see the lyrics and more info, or click on a download link to play the corresponding audio sample.

# Song title Audio samples
1 Ај засвирете ми чалгии download
2 Ајде брала мома бело грозје download
3 Ајде вино пијам download
4 Ајде дали знаеш, паметиш Милице download
5 Ајде сонце зајде download
6 Билјана платно белеше download
7 Бисер балкански download
8 Благуно дејче мори пожаранче download
9 Бог да бие кој прв почна download
10 Бог да бие, Тино мори download
11 Бог да го бие тој Ибраим Оџа download
12 Глас ми се слуша download
13 Гори Балкан download
14 Две китки download
15 Димитријо, сине Митре download
16 Доста, доста лично ле Стојне download
17 Душо моја, прости ми download
18 Една песна јас да запеам download
19 Жал за Деспина download
20 Жал за Деспина download
21 Изникнало криво крувче медено download
22 Изникнало криво крувче медено download
23 Јана мома download
24 Јоване море, Јоване download
25 Јовано, Јованке download
26 Кажи Јано, кажи душо download
27 Кажи, кажи либе Стано download
28 Какво чудо големо download
29 Крушево абер пристигна download
30 Лазарополе, таму најгоре download
31 Лено, Ленче download
32 Лешочкиот манастир download
33 Лична Јовано download
34 Љубов голема download
35 Мајка на Марика думаше download
36 Марие дилбер бела Марие download
37 Моме стое во ливади download
38 Море три години Стамбол го шетав download
39 Мори моме Магде download
40 На срце ми лежи мила мамо download
41 На Струга дуќан да имам download
42 На Струга дуќан да имам download
43 Не плачи мило либе, не жали (Параходот) download
44 Не се бели Маре мори не се црви download
45 Нико, Нико меанџико download
46 Од умот се поизгубив download
47 Оди ѕвездо download
48 Ој зелено, Зеленико download
49 Ој ти момче охриѓанче download
50 Павле ми пие download
51 Пијан идам од града download
52 По друм одам мајче download
53 Праша ли Тинке мајка ти download
54 Разболел ми се левенди Ѓуро download
55 Распукај срце download
56 Русе ле моме убаво download
57 Се собрале комитите download
58 Си заљубив едно моме download
59 Сношти го видов убавото Стојне download
60 Сношти минав покрај вази download
61 Сношти си минав, мамо download
62 Срце ме боли ќе умрам download
63 Стариот јоргован download
64 Стори ми абер Божано download
65 Сум се родил мераклија download
66 Те видов тебе и се заљубив download
67 Те кажувает бре, Илиној моме download
68 Ти ли се најде Лено мори download
69 Три години болен лежам download
70 Три години Кате болен лежав download
71 Ферман дојде од Стамбола download
72 Филизој моме, Филизо download
73 Цветините очи черешови download
74 Црно му било пишано на Александар Турунџе download
75 Што ми е мерак полјак да бидам download