Прошетала се Калина

Прошетала се Калина
низ таја гора зелена.
Низ таа гора зелена
со мила брата Стојана.

Проговара брат ѝ Стојан:
- Калино, сестро Калино,
ја откопчај ѓердането,
ја извади накитето.

Да не чује тој Никола,
тој Никола, тој ајдукот.
Уште зборот не изрече,
те го иде тој Никола.

Бориле се два-три дена,
два-три дена, два-три ноќа.
Проговара брат ѝ Стојан:
- Калино, сестро Калино.

Зошто стоиш, сеир гледаш,
што не пријдеш да помогнеш.
Да помогнеш ели мене,
ели мене, ели нему?

Кога пријде да помогне,
не помогна на брата си,
помогнала на Николу,
на Николу - тој ајдукот.

If you happen to have audio recording with a different version of the same song, please send it to me via email and I will gladly add it to this list. Thank you!

Download MP3

Quality: up to 40kbps.

  1. Добрила Грашеска, Дориан Јовановиќ - Прошетала се Калина

Performers

See more songs featuring audio samples by:

  1. Добрила Грашеска
  2. Дориан Јовановиќ