Прошетал Димчо, рашетал

Прошетал Димчо, рашетал,
низ јуручките маала.

Го догледале анами,
анами млади кадани.

Анами на Димчо говорат:
- Елај си Димчо на кула,
да пиеш лута ракија,
да пиеш лута ракија,
да јадеш мезе сирење.

Димчо на анами говори:
- Анами млади кадани,
не ме земајте на душа,
јуруци ќе ме заколат!
Забелешка: Зборот „кадани“ означува угледни жени, домаќинки. „Јуруци“ се засебна турска етничка група што живее во југоисточниот дел на Македонија, а која потекнува од Анадолија.

If you happen to have audio recording with a different version of the same song, please send it to me via email and I will gladly add it to this list. Thank you!

Download MP3

Quality: up to 40kbps.

  1. Анка Гиева - Прошетал Димчо, рашетал
  2. Пет плус - Прошетал Димчо, рашетал
  3. Стефче Стојковски - Прошетал Димчо, рашетал

Performers

See more songs featuring audio samples by:

  1. Анка Гиева
  2. Пет плус
  3. Стефче Стојковски