Таму далеку на Балканот

Таму далеку на Балканот,
там' е мојто родно село,
там' е мојот крај,
там' ме мајка мене роди,
там' ме срце води.

Македонијо, земјо најмила,
еј ти роден крај
в' срце те носам јас.

Кај што извира Вардар,
па до Егејско Море,
од Пирин дур' до Шара,
таму е наш'та Македонија.

Велат некогаш на Илинден,
тоа беше деветстотин'
и третата година
кога народ за слобода
крвта своја ја лееше.

Македонија, в' славно Крушево
република
се роди на Балканот.

Кај што извира Вардар,
па до Егејско Море,
од Пирин дур' до Шара,
таму е наш'та Македонија.

Македонијо, земјо илинденска,
Илинден е наш'то сонце
што не води до слобода,
Илинден е роденден
на нашата Република.

Два Илиндена, со крв натопени
за слободата
на Македонија.

Кај што извира Вардар,
па до Егејско Море,
од Пирин дур' до Шара,
таму е наш'та Македонија.

If you happen to have audio recording with a different version of the same song, please send it to me via email and I will gladly add it to this list. Thank you!

Download MP3

Quality: up to 40kbps.

  1. Васка Илиева - Таму далеку на Балканот
  2. Васка Илиева, Децата од Буф - Таму далеку на Балканот

Performers

See more songs featuring audio samples by:

  1. Васка Илиева
  2. Децата од Буф