Vaska Ilieva

Васка Илиева (21 декември 1923 во Скопје - 4 мај 2001 во Скопје) — македонска пејачка, доајен на македонската народна песна и една од најпознатите македонски изведувачи на народна музика.

Васка Илиева е родена во скопската населба Чаир на 21 декември 1923 г. во семејство на музичари. Нејзиниот татко, Тодор Бошков Велков, бил познат гајдаџија. Васка Илиева својата музичка кариера ја започнува пред 1950 г. во Државниот ансамбл за народни песни и игри „Танец“. Поради ненадминатиот стил на пеење и неповторливиот глас, Васка Илиева многу брзо станува многу популарна и настапува на безброј концерти, не само во татковинатa, туку и во тогашна Југославија, како и секаде во светот каде што живеат Македонци.

Станува препознатлива со песните: „Земјо македонска“, „Имала мајка“, „Излегол Невен Пејо“, „Аир да не сториш мајко“, „Сестра кани брата на вечера“ и многу, многу други. За време на долгата музичка кариера, во Македонија и насекаде по светот каде што живеат Македонци ја нарекуваа „Жива легенда“ на македонската народна песна, „Кралица на македонската народна песна“, како и „Амбасадор на македонската народна музика“.

Починала на 4 мај 2001 г. во родното Скопје на возраст од 77 години, оставајќи зад себе богато културно и духовно наследство.

The table below lists songs that feature recordings made by Васка Илиева. Click on a song name to see the lyrics and more info, or click on a download link to play the corresponding audio sample.

# Song title Audio samples
1 А бре браќа Кукушани download
2 А бре воденичаре download
3 А бре воденичаре download
4 А бре Македонче ти вардарско пиле download
5 Абер ми дојде од Солуна града download
6 Аир да не сториш мајко download
7 Аир да не сториш мајко download
8 Аир да не сториш мајко download
9 Ај зајди зајди јасно сонце download
10 Ајде бостан садат мамо download
11 Ајде вино пијам download
12 Ајде жалај ме, Малино download
13 Ајде кога појдов download
14 Ајде легнала е Лилјана download
15 Ајде не ти личи Дафино моме download
16 Ајде ред се редат мале download
17 Ајде ред се редат мале download
18 Ајде ред се редат мале download
19 Ајде сите запејте, весело оро играјте download
20 Ајде станав се оженив download
21 Ајде, ајде моме Стојне download
22 Ах мори Маро, девојче download
23 Бегала ми е Благуна download
24 Битка се бие кумановско поле download
25 Бог да бие мојта мајка маќеа download
26 Богата Сава, богата download
27 Бојот започна браќа download
28 Болен лежи млад Стојан download
29 Болен лежи млад Стојан download
30 Болен лежи млад Стојан download
31 Болен ми лежи млад Стојан download
32 В' недела дојде лудо младо download
33 В' недела дојде лудо младо download
34 Василка стои на порти download
35 Василка стои на порти download
36 Василке млада невесто download
37 Величка на балкон седеше download
38 Во Солуна Еди куле download
39 Во Солуна Еди куле download
40 Војниче, младо регрутче download
41 Војниче, младо регрутче download
42 Врати ми се, мило либе download
43 Гоце ми отиде во Солуна града download
44 Гоце ми отиде во Солуна града download
45 Давај ме мила мамо, давај ме download
46 Девојченце, ќе ти купам download
47 Денес над Македонија download
48 Додек је мома при мајка download
49 Дојди либе до вечер download
50 Дојди либе до вечер download
51 Доста, доста лично ле Стојне download
52 Душке ле моја убава download
53 Ѓорѓија море терзија download
54 Европо и Канадо download
55 За Карпош војвода download
56 Запеало славеј пиле download
57 Заплакало е Мариово download
58 Засвирил Стојан download
59 Засвирил Стојан download
60 Земјо Македонска download
61 Зошто ме мачиш судбино клета download
62 Зошто ми се срдиш либе download
63 Зурли трештат на сред село download
64 И ние сме деца на Македонија download
65 Излегол Јане Сандански download
66 Излегол Јане Сандански download
67 Излегол невен Пејо download
68 Излези, стара мајко download
69 Изникна ми бадем дрво download
70 Имала мајка девет сина download
71 Имала мајка девет сина download
72 Јано, Јанке Кумановке download
73 Јано, Јанке Кумановке download
74 Јовано, Јованке download
75 Каде се чуло, видело download
76 Кажи Васке Евдова download
77 Кажи Епсо Димушева download
78 Кажи Епсо Димушева download
79 Калеш Дончо download
80 Кирајџиче, јабанџиче download
81 Китче ми падна download
82 Китче ми падна download
83 Кога падна на Пирина download
84 Кога се мажеше што ти се чинеше download
85 Кога се мажеше што ти се чинеше download
86 Кога си тргнав во туѓина download
87 Кога тргнав Цвето download
88 Кој што ме чуе да пеам download
89 Крушево абер пристигна download
90 Легнала Дана download
91 Ленче болно лежи download
92 Ленче бре душо download
93 Лешочкиот манастир download
94 Либе ле, либе убаво download
95 Либе, ако дојдеш download
96 Лилјано моме убаво download
97 Лилјано моме убаво download
98 Лилјано моме, Лилјо убаво download
99 Лична Мара меанџика download
100 Лично моме, битолчанче download
101 Љубеле се двајца млади download
102 Магдо мори Магдалено download
103 Македонијо, земјо родена download
104 Марика на стол седеше download
105 Марике мори, бела вардарке download
106 Мариче ле, лично, девојче download
107 Мариче ле, лично, девојче download
108 Мариче ле, лично, девојче download
109 Мирјано моме Мирјано download
110 Моме стое во ливади download
111 Моме стое во ливади download
112 Море зедов жена многу млада download
113 Море Максим има лоша жена download
114 Море Максим има лоша жена download
115 Море сокол пие вода на Вардарот download
116 Море чичо рече (Пајдушко) download
117 Море чичо рече (Пајдушко) download
118 Мори Вано, лична Вано download
119 Мори моме, што не дојдеш download
120 Мори сваќе download
121 Мост ми ѕидат девет мајстори download
122 Мост ми ѕидат девет мајстори download
123 Мост ми ѕидат девет мајстори download
124 Мост ми ѕидат девет мајстори download
125 На кого е црна жената download
126 На четврти мај Гоце загина download
127 Нани, нани Димче download
128 Не кажувај либе добра ноќ download
129 Не ме жално гледај, мајко download
130 Не ми го лажи Ѓорѓи Марето download
131 Не ми го лажи Ѓорѓи Марето download
132 Не плачи Лено мори download
133 Не плачи Стано мори download
134 Не плачи Стано мори download
135 Не сум вечерало download
136 Невеста платно ткаеше download
137 Невеста платно ткаеше download
138 Невесто лична калеша download
139 Невесто црвен трендафил download
140 Нешо пиле download
141 Нико, Нико меанџико download
142 Нико, Нико меанџико download
143 Нико, Нико меанџико download
144 Облак се вие, орлите пиштат download
145 Облога се фаќат момче и девојче download
146 Облога се фаќат момче и девојче download
147 Огреала месечина download
148 Огреала месечина download
149 Ожени се, мили сине download
150 Ој Коруне download
151 Ој Месечино, новино download
152 Ој Суто мори, Султано download
153 Ој ти моме лудо ли си download
154 Ој ти моме лудо ли си download
155 Ој, Прилепе граде download
156 Ор невесте Стојанице download
157 Остана Ратка млада удовица download
158 Останала жена удовица download
159 Отвори си ширум порти download
160 Отиде Панда на гости download
161 Отиде Панда на гости download
162 Оф бре, Стојане download
163 Оф либе, млада ме разболе download
164 Оф, што сум далеку од тебе Македонијо download
165 Оф, што сум толку далеку download
166 Песна за Никола Бадев download
167 Песна за раѓањето на Гоце download
168 Песна за селото Буф download
169 Песна за Сирма војвода download
170 Песна за Скопје download
171 Петлите пеат, зора се зори download
172 Петро ле, пиле шарено download
173 Подигни си, бре невесте дулачето download
174 Помниш ли, либе Тодоро download
175 Попадна слана по поле download
176 Променила ми се Пандура девојка download
177 Прошета се Јовка Кумановка download
178 Радост на мајка донеси download
179 Рајна на пенџере седеше download
180 С' каменички фрлат мамо download
181 Саде ти се чудам Цвето download
182 Седнал Марко малку да вечера download
183 Седнала Ратка да ткае download
184 Сестра моли брата за вечера download
185 Сестра моли брата за вечера download
186 Си заљубив едно моме download
187 Си тргнала Гина мома download
188 Сите момчиња дојдоја download
189 Славеј пее на трендафил download
190 Славеј песна запејало download
191 Славен Пирин недогледен download
192 Служба служи млади Димитрија download
193 Сношти појдов мила мамо download
194 Сношти поминав, заминав покрај битолските касарни download
195 Сношти си поминав покрај ваш'то порте download
196 Сон сонила Орданица download
197 Станала рано Босилка download
198 Стој, почекај либе download
199 Стојан заправил воденица download
200 Стојан на Станка думаше download
201 Стојан си стадо пасеше download
202 Стојне ле, Стојне невесто download
203 Судбо моја download
204 Судбо моја download
205 Судбо моја download
206 Тага за роден крај download
207 Таму далеку вода ми дотече download
208 Таму далеку на Балканот download
209 Таму далеку на Балканот download
210 Таму долу Битола download
211 Таму долу крај Белото Море download
212 Тешка беше нашата разделба download
213 Ти земјо наша Македонијо download
214 Трба трби Гевгелија download
215 Тргна ми Ленка download
216 Тргна ми Стојна за вода download
217 Тргнала ми Рума мома download
218 Три години Кате болен лежав download
219 Три години либе се сакавме download
220 Туѓината пуста да остане download
221 Ќе одам стара мајко download
222 Умреја батко Ѓорѓија download
223 Фато мори душманке download
224 Целувај ме мило либе download
225 Четворица кумити download
226 Што имала к'смет Стамена download
227 Што имала к'смет Стамена download
228 Што ја нема Цвета мома download
229 Што кучиња лајат, моме Елено download
230 Што кучиња лајат, моме Елено download
231 Што ми е мило ем драго мамо download
232 Што не спиеш, лично либе download
233 Што си ми сине весело download
234 Што си налутено либе download