Ожени се, мили сине

- Ожени се, мили сине, ти не чекај,
зошто време, сине, не те чека.
Стара мајка, сине, да одмениш
и куќата, сине, да отвориш.

- Еве мајко, јас се решив
да се женам, мајко, да не чекам.
Туку, се плашам да не згрешам,
од кај мома, мајко, јас да земам?

Дали стружанка, или охриѓанка,
дали ресенчанка, или битолчанка?
Дали прилепчанка, или тиквешанка,
дали струмичанка, или штипјанка?
Дали кочанчанка, или велешанка,
дали дебарчанка, или кичевчанка?
Дали гостиварка, или тетовчанка,
дали кумановка, или скопјанка?

- Нека биде, сине, од кај сакаш,
само да биде, сине, домаќинка.
Стара мајка, сине, да одмени
и куќата, сине, да развесели.

Нека тропнат тапаните,
нека се зберат сватовите.
Оро, мили сине, да поведам
и невеста, сине, да пречекам.

Свилен дулак да ѝ извадам,
да ми бакне, сине, десна рака.
Да ми бакне десна рака
и да умрам, сине, да не жалам.
Забелешка: „Дулак“ е невестински превез.

If you happen to have audio recording with a different version of the same song, please send it to me via email and I will gladly add it to this list. Thank you!

Download MP3

Quality: up to 40kbps.

  1. Васка Илиева - Ожени се, мили сине

Performers

See more songs featuring audio samples by:

  1. Васка Илиева