Vanja Lazarova

Вања Лазарова-Димитрова (27 април 1930 во с. Страцин, Кратовско - 12 март 2017 во Скопје) — македонска пејачка на изворни народни песни и воопшто, доајен на македонската народна музика.

Извесно време работи во Операта при МНТ, а била член и на Државниот ансамбл на народни игри и песни „Танец“. Има испеано стотина македонски изворни народни песни, од кои најголемиот дел се снимени во продукцијата на МРТ. Има настапувано на голем број концерти на повеќе континенти. Пеела во Алберт Хол во Лондон пред британската кралица Елизабета II и премиерот Винстон Черчил. Посебен придонес има во соработката со групата „Анастасија“ при создавањето на музиката за филмот „Пред дождот“ на Милчо Манчевски.

The table below lists songs that feature recordings made by Вања Лазарова. Click on a song name to see the lyrics and more info, or click on a download link to play the corresponding audio sample.

# Song title Audio samples
1 Ајде жалај ме, Малино download
2 Ах минав гора, минав друга download
3 Ах минав гора, минав друга download
4 Во ливаѓе ладен извор има download
5 Во ливаѓе ладен извор има download
6 Гукни ми, гукни гугутко download
7 Девојче бело, црвено download
8 Девојче бело, црвено download
9 Изникна ми бадем дрво download
10 Изникна ми бадем дрво download
11 Илија ќе оди в' туѓина download
12 Калеш Дончо download
13 Катерино кротко јагне download
14 Катерино кротко јагне download
15 Кирајџиче, јабанџиче download
16 Китче ми падна download
17 Кој ти ги даде тие црни очи download
18 Легнала Ѓурѓа на рамно гумно download
19 Митра делија коња јахаја download
20 Многу ми го фалат, бабо download
21 Моме стое во ливади download
22 Мори деј Невено, невен душо download
23 На гости ти дојдов, Кито download
24 На гости ти дојдов, Кито download
25 Не претезај download
26 Нешо пиле download
27 Огледала се Ангелина download
28 Петро, Петролинко, гиздава девојко download
29 Пријди, дојди Елено моме download
30 Прошета се Јовка Кумановка download
31 Прошета се Јовка Кумановка download
32 Прошета се Јовка Кумановка download
33 Прошета се Јовка Кумановка download
34 Слага се с'лнце да зајде download
35 Слага се с'лнце да зајде download
36 Со маки сум се родила download
37 Со маки сум се родила download
38 Стојне бре, моме кочанско download
39 Стојне бре, моме кочанско download
40 Таму далеку вода ми дотече download
41 Ти ли се најде Лено мори download
42 Ти ли се најде Лено мори download
43 Ти ли се најде Лено мори download
44 Што да правам, што да чинам download
45 Што да правам, што да чинам download