Jonche Hristovski

Јонче Христовски (Битола, 1931 - Скопје, 15 април 2000) — истакнат македонски пејач, текстописец и композитор на песни во народен дух, исклучително популарен естраден уметник, кој славата на македонскиот мелос ја пронесувал низ целиот свет. Создал сопствен интерпретативен стил, препознатлив и комуникативен со публиката. Најзапаметени меѓу народот ќе останат неговите сценски настапи со фрлање на палтото на земја, бакнување на земјата и боемскиот мераклиски начин на живот отсликан во неговите изведби на песните. Неговите песни изобилуваат со изворен македонски народен звук и ритмика и силен македонски патриотски дух на љубов кон Македонија, но и кон животот, песната, љубовта.

Се прославил со својата песна „Македонско девојче“ (1964), чии препеани верзии се појавиле на англиски, германски, дански, италијански, руски, српски, француски и шпански јазик. Впечатливи му биле и изведбите на песните: „Животе мој“, „Ај засвирете ми чалгии“, „Запеј песна Македонко“ и многу други во извонредно богатиот репертоар. Како најзапаметени и највпечатливи негови песни кои сè до денес се своевидни химни меѓу македонскиот народ, со огромна популарност се песните „Едно име имаме“, „Ако умрам ил загинам“, „Ој, Вардаре македонски“, „И ние сме деца на Македонија“', „Мој роден крај“, „Куќа имам на Пелистер“ и многу други. Член бил на ансамблот „Танец“ (пејач и играорец), каде како кореограф изработил и создал кореографии за неколку ора, меѓу кои и Калајџиското оро.

The table below lists songs that feature recordings made by Јонче Христовски. Click on a song name to see the lyrics and more info, or click on a download link to play the corresponding audio sample.

# Song title Audio samples
1 А бре Ѓоре, лажго Ѓоре download
2 Ај засвирете ми чалгии download
3 Ако умрам ил' загинам download
4 Ако умрам ил' загинам download
5 Битолчани мераклии download
6 Весели другари download
7 Врана коња јавам јас download
8 Да ме молат не се женам download
9 Да ме молат не се женам download
10 Дедо ми појде download
11 Една гитара download
12 Едно име имаме download
13 Едно име имаме download
14 Животе мој download
15 Животе мој download
16 Зар има лек за вљубени download
17 Збогум, збогум download
18 Земи нож прободи ме download
19 И ние сме деца на Македонија download
20 Коце берберот - чалгаџијата download
21 Коце берберот - чалгаџијата download
22 Коце берберот - чалгаџијата download
23 Куќа имам на Пелистер download
24 Македонски ергени download
25 Македонско девојче download
26 Маро, Мацо download
27 Месила баба зелникот download
28 Модерна си имам жена download
29 Мој роден крај download
30 Море Максим има лоша жена download
31 Не задевај се, мори Вендо download
32 Ој бербери, мајстори download
33 Ој Вардаре македонски download
34 Посеала баба download
35 Проклета судбино download
36 Сардисал аскер делчева чета download
37 Се посврши азган Мара download
38 Се собрале сватовите, румбаба download
39 Стари баби download
40 Ти се колнам, Македонијо download
41 Умреја батко Ѓорѓија download
42 Шетал дедо крај река download
43 Што ми е лепо, убаво download