Zoran Dzhorlev

Зоран Џорлев (10 јануари 1967, Струмица — 1 јануари 2021, Скопје) — македонски виолинист, вокален изведувач, и професор. Бил син на Наско Џорлев, композитор на народна музика.

Џорлев е роден во Струмица на 10 јануари 1967 година, каде го поминал детството, живеејќи на улицата „Пере Тошев“ во близина на киното, заедно со братот Ристо (Ице) и сестрата Софче. Тој бил дете на Наско и Грозда Џорлеви, а татко му бил познат композитор на народна музика и водач на оркестар.

Уште во раното детство, во Струмица, започнал да свири на труба, хармоника и гитара. Во 1977 година почнал да свири на виолина, откако претходно во музичкото училиште бил одреден да свири на пијано, зашто „немал предиспозиции за виолина“.

Во 1989 дипломирал виолина на Факултетот за музичка уметност. Познат бил по обработките и изведувањето на македонските народни и забавни композиции, обработки на филмски, џез, и етно теми. Работел како професор по виолина, а бил и директор на ДМБУЦ Илија Николовски Луј во Скопје. Во јануари 2011 бил назначен за директор на ансамблот за народни игри и песни „Танец“, каде останал до август 2017 година.

The table below lists songs that feature recordings made by Зоран Џорлев. Click on a song name to see the lyrics and more info, or click on a download link to play the corresponding audio sample.

# Song title Audio samples
1 Ајде дали знаеш, паметиш Милице download
2 Ајде која ми те лаже, Миле бре download
3 Ах, каде е мојто либе download
4 Ах, каде е мојто либе download
5 Ах, каде е мојто либе download
6 Ацано млада невесто download
7 Бисер балкански download
8 Блазе тебе Митро download
9 Блазе тебе Митро download
10 Бог да бие кој прв почна download
11 Болна паднала Родна Фалкова download
12 Ваташа download
13 Дафина болна легнала download
14 Дотекла вода студена download
15 Ѓорѓи и Елена download
16 Жал за Деспина download
17 Земјо Македонска download
18 Имала мајка девет сина download
19 Ја излези стара мајко download
20 Ја излези стара мајко download
21 Ка се заљубиле до две луди млади download
22 Кажи Анѓо мори download
23 Кажи Рајне, кажи душо download
24 Кога војници тргнавме download
25 Кога војници тргнавме download
26 Кога падна на Пирина download
27 Кој што ме чуе да пеам download
28 Лажи, лажи Вере download
29 Лилјано моме убаво download
30 Лино моме Лино download
31 Љубеле се двајца млади download
32 Марие млада невесто download
33 Марика мома убава download
34 Митра делија коња јахаја download
35 Море сокол пие вода на Вардарот download
36 Море сокол пие вода на Вардарот download
37 Море сокол пие вода на Вардарот download
38 Море три години Стамбол го шетав download
39 На срце ми лежи мила мамо download
40 На срце ми лежи мила мамо download
41 Не кажувај либе добра ноќ download
42 Не оди моме крај брегот download
43 Не плачи мило либе, не жали (Параходот) download
44 Не плачи мило либе, не жали (Параходот) download
45 Не плачи мило либе, не жали (Параходот) download
46 Не плачи мило либе, не жали (Параходот) download
47 Не плачи мило либе, не жали (Параходот) download
48 Не плачи мило либе, не жали (Параходот) download
49 Не плачи мило либе, не жали (Параходот) download
50 Не се бели Маре мори не се црви download
51 Нели ти реков моме Донке download
52 Низ двори се шета мома Катерина download
53 Низ корија зелена босо моме шета download
54 Ој Вардаре македонски download
55 Ој девојче, девојче download
56 Ој девојче, девојче download
57 Ој природо вечна убавице download
58 Ој природо вечна убавице download
59 Отвори ми бело Ленче download
60 Отвори ми бело Ленче download
61 Петро ле, пиле шарено download
62 Петро ле, пиле шарено download
63 Пилето ми пее download
64 По пат одам, за пат прашам download
65 Послушајте патриоти download
66 Разболела се Ленка Пингова download
67 Сношти го видов убавото Стојне download
68 Сношти го видов убавото Стојне download
69 Среќата со пари не се купува download
70 Тешка беше нашата разделба download
71 Три години се љубевме download
72 Три години станаа download
73 Ферман дојде од Стамбола download
74 Цветините очи черешови download
75 Чула баба разбрала download
76 Што имала к'смет Стамена download
77 Што кучиња лајат, моме Елено download
78 Што се чуло нане download