Tanec

Ансамблот за народни игри и песни на Македонија „Танец“ е основан во 1949 година. Со своето долгогодишно постоење, „Танец“ е симбол на македонската култура и уметност, и претставува најважниот презентер на македонското фолклорно творештво.

Ансамблот има настапено на над 3.500 концерти, фестивали и други културни приредби, со над осум милиони посетители. За успешноста на „Танец“ зборуваат големиот број награди, дипломи, благодарници и признанија.

The table below lists songs that feature recordings made by Танец. Click on a song name to see the lyrics and more info, or click on a download link to play the corresponding audio sample.

# Song title Audio samples
1 А бре Кољо, мамин Кољо download
2 Ај што ми е мило ем драго download
3 Ајде легнала е Лилјана download
4 Ајде мори Стојно ле download
5 Ајде ред се редат мале download
6 Бог да бие, Тино мори download
7 Болен ми лежи Миле Поп Јорданов download
8 Борјано, Борјанке download
9 Бреј Ѓурчин Стојне убаво download
10 В село се чешма градеше download
11 Водарка download
12 Водарки download
13 Врати ми се, мило либе download
14 Го пратиле дедо в' планина download
15 Го фанале едно моме download
16 Давај ме мила мамо, давај ме download
17 Дали думаш либе download
18 Дафино вино црвено download
19 Две ми друшки download
20 Девојко, мори девојко download
21 Дервишко-вишко моме download
22 Димна јуда град градила download
23 Дојди либе до вечер download
24 Дојди, дојди, малој моме download
25 Дремка ми се дреми download
26 Ѓурѓа пере во реката download
27 Еленко, моме мори, убава download
28 Заблеало рудо јагне download
29 Зажни Јано download
30 Заљубив мале три моми download
31 Заљубил Димо три моми download
32 Засвирил Стојан download
33 Засвирил Стојан download
34 Земјо Македонска download
35 Зурли трештат на сред село download
36 Зурли трештат на сред село download
37 Играле баби по месечина download
38 Излегол Јане Сандански download
39 Излегол Јане Сандански download
40 Излегол невен Пејо download
41 Јано, Јанке Кумановке download
42 Каљо, Калино девојче download
43 Китен ми, китен девере download
44 Костадине, море мили сине download
45 Легнала Дана download
46 Леле Јано download
47 Марие дилбер бела Марие download
48 Марие млада невесто download
49 Митра мома поповата download
50 Мома оди за вода download
51 Моме стое во ливади download
52 Не ми го лажи Ѓорѓи Марето download
53 Не пиј Недо рујно вино download
54 Не се бели Маре мори не се црви download
55 Не се кревај на големо download
56 Не си го продавај Кољо чифликот download
57 Невено мори, Невено download
58 Невеста иди од вода download
59 Невесто црвен трендафил download
60 Невесто црвен трендафил download
61 Недо ле, арна девојко download
62 Нели ти реков не оди боса download
63 Ни прела гора, ни ткала download
64 Ова е село download
65 Огреала месечина шеќерна download
66 Од гранка, в' гранка download
67 Од кога е зора зазорила download
68 Одоздола иде ќелавиот паша download
69 Ој девојче ран бел мој download
70 Ој, Јеленчице download
71 Ор невесте Стојанице download
72 Ори Анче бело и црвено download
73 Отишло е мало моме download
74 Оф бре, Стојане download
75 Петре гајдаџијата download
76 По друм одам мајче download
77 Поле широко download
78 Помниш ли, либе Тодоро download
79 Помниш ли, либе Тодоро download
80 Посеала баба download
81 Пошла мома на вода download
82 Промени се, Суте download
83 Прстен ми падна Нешо download
84 Пушти ја, Лело мори, Тодорка download
85 Саноќ ле Надо download
86 Се навали Шар Планина download
87 Седна баба да вечера download
88 Седнал ми Џемо download
89 Слушам кај шумат шумите download
90 Сношти е Јана download
91 Со јаболко фрли download
92 Собрале ми се набрале download
93 Срце ме боли ќе умрам download
94 Стар бел дедо овци пасе download
95 Стојне бре, Стојне download
96 Тропнало оро download
97 Узреала бела пченица download
98 Што се чуло нане download