Violeta Tomovska

Виолета Томовска (родена во 1945 година во Битола) — македонска пејачка на забавна и народна музика.

Виолета Томовска потекнува од музичко семејство. Основното образование го завршила во Битола, каде учествувала во сите музички секции во училиштето и свирела на мандолина, а подоцна станала и член на КУД „Илинден“ - Битола. Во 1959 година се запишала на Учителската школа во Скопје и се зачленила во КУД „Орце Николов“.

Од 1959 до 1963 година секојдневно вежбала клавир со нејзиниот вујко Благој Петров - Караѓуле и со нејзината тетка Блага Петрова - Видец. Уште од млади години, таа имала можност да работи со доајените на македонската музика. Во текот на својата кариеа, ги посетила сите земји каде што има македонски иселеници.

Во 1960 година настапила во радиоемисијата „Микрофонот е ваш“ и добила прва награда, што за неа претставувал поттик за понатамошна работа, а со тоа ѝ се остварила желбата да работи во Радио Скопје. Веднаш потоа, Александар Џамбазов за неа ја напишал песната „Пелистерски очи“ со која станала многу популарна.

Во 1961 година Виолета Томовска започнала да настапува со оркестарот на Радио Скопје, а во 1963 година, за првпат снимила песна во Холивуд, во филмско студио, песната „Судбо, судбино“. Наредната 1964 година, снимила плоча со ансамблот „Танец“ како дует Крнчева - Манчевски во РТВ Белград. За кратко време плочата станала хит (златна плоча), а тие двајца станале ексклузивци на куќата. Снимила 15 сингл плочи и многу ЦД-а.

The table below lists songs that feature recordings made by Виолета Томовска. Click on a song name to see the lyrics and more info, or click on a download link to play the corresponding audio sample.

# Song title Audio samples
1 Абер ми дојде од мојто либе download
2 Ај засвирете млади момчиња download
3 Ајде ред се редат мале download
4 Ајде слушај, слушај калеш бре Анѓо download
5 Ако пијам рујно вино download
6 Ако само запеам download
7 Ах мори Маро, девојче download
8 Ах, вие мои луди млади години download
9 Бегала Мара, бегала download
10 Бело лице љубам јас download
11 Битола, бабам Битола download
12 Битола, мој роден крај download
13 Болен ми лежи Миле Поп Јорданов download
14 Гена ми појде на чешма download
15 Да сум бистра вода download
16 Дафино вино црвено download
17 Дојди, дојди калеш море Димчо download
18 Жална мајка download
19 Запеј песна Македонко download
20 Јанке ле Јанке убава download
21 Кажи, кажи либе Стано download
22 Калеш Дончо download
23 Каранфило филфило download
24 Кога си тргнав во туѓина download
25 Кој што ме чуе да пеам download
26 Лино моме Лино download
27 Љубов голема download
28 Македонско девојче download
29 Македонско девојче download
30 Меани, пусти меани download
31 Мила мајко мојто либе download
32 Мила мајко што ме роди толку сиромав download
33 Може ли цвеќе без вода download
34 Мојта свадба без песна ќе биде download
35 Молитва download
36 Мост ми ѕидат девет мајстори download
37 Не прибирај мила мамо стројници download
38 Нели ти реков моме Донке download
39 Нели ти реков моме Донке download
40 Од Битола појдов download
41 Одам, одам мајчице download
42 Одиш ти download
43 Ој Вардаре македонски download
44 Ој Вардаре македонски download
45 Ој Вардаре македонски download
46 Ој девојче, бело и црвено download
47 Ој девојче, бело и црвено download
48 Ој девојче, девојче download
49 Ој ти моме лудо ли си download
50 Ој ти моме, малој моме download
51 Ој ти момче охриѓанче download
52 Ој ти момче охриѓанче download
53 Ојде дедо во градина download
54 Останал Кољо сираче download
55 Песна ви пеам Македонци download
56 Пилето ми пее download
57 Подигни си мило либе бело крпе download
58 Проштевај мајко download
59 Роден, роден крај download
60 Саноќ седам Трено download
61 Се запали пиле Трено download
62 Се запали пиле Трено download
63 Сестра моли брата за вечера download
64 Сношти минав крај рајската градина download
65 Стани запали Тинке борина download
66 Тинка иди од Битола download
67 Тргна ми Ленка download
68 Тргнало ми лудо младо download
69 Три години болен лежам download
70 Три години болен лежам download
71 Три години јас те чекам download
72 Три години либе се сакавме download
73 Цветините очи черешови download
74 Што кучиња лајат, моме Елено download
75 Што си толку, Лено, гајлелија download